Hoe maak ik een afspraak voor bloedprikken (bloedafname)?
Maak eerst een afspraak
Om bloed te prikken moet u eerst een afspraak maken.
Hoe verloopt bloed prikken?
Vóór de afspraak
- Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dat staat op het formulier van de arts. U mag dan vanaf 24.00 uur, de avond voor het prikken, niets meer eten en drinken. Een klein beetje water mag wel. U mag uw medicijnen wel gewoon innemen.
- Breng uw identiteitsbewijs en aanvraagformulier mee.
- Kom maximaal 10 minuten van tevoren naar de afspraak. Neem plaats in de wachtkamer. Komt u bloedprikken op de poli bloedafname in het ziekenhuis (B82)? Meld u dan aan bij de aanmeldzuil of bij de gastvrouw aan het loket voordat u plaatsneemt in de wachtkamer.
Bloedprikken
- U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent.
- Daarna wordt er bloed afgenomen.
Uitslag
- U heeft met uw behandelend arts afgesproken wanneer u de uitslag krijgt.
- Achtergrondinformatie over het bloedonderzoek vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.
Hoe verloopt bloedprikken bij een kind?
- Voor u en uw kind is een bloedafname extra spannend. Bij de bloedafnamepoli in het ziekenhuis (B82) hebben wij hiervoor een speciale kinderkamer ingericht.
- Om uzelf en uw kind op de bloedafname voor te bereiden, kunt u de folder Helpend taalgebruik lezen.
- Wilt u gebruikmaken van verdovende zalf? Vraag uw arts om een recept. Bekijk de instructiekaart (pdf) voor het gebruik van verdovende zalf (Emla).
Meer over bloedonderzoek
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde vindt u achtergrondinformatie over bloedonderzoek.