Artrose

Artrose is slijtage van een gewricht.

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen, zodat de botten elkaar niet raken. Dit werkt als een schokdemper. Bij artrose is het laagje kraakbeen dunner dan normaal.

Als het kraakbeen erg dun wordt, gaan de botten over elkaar heen schuren. Aan de rand van de botten vormen zich dan puntige, benige uitgroeisels. Hierdoor doet het gewricht pijn.

Artrose komt veel voor bij oudere mensen. Boven de 75 jaar heeft bijna iedereen artrose. Maar het kan ook voorkomen bij jongere mensen. Artrose komt vooral voor in de nek, rug en onderrug, knieën, heupen, voeten, schouders, duim en vingers. Het kan ook in andere gewrichten ontstaan.

Toon meer

Klachten / symptomen van artrose

  • Door artrose krijgt u last van pijn en stijfheid in een gewricht.
  • De pijn is in het begin meestal nog licht, maar kan in de loop van de jaren erger worden.
  • U voelt bijvoorbeeld pijn als u iets zwaars draagt of een flink stuk loopt.
  • De pijn is het ergst als u beweegt nadat u rustig hebt gezeten of gelegen. Dat heet startpijn: het doet pijn als u in beweging komt. Vooral 's morgens vroeg bij het opstaan hebben mensen met artrose klachten.
  • U kunt ook last hebben van stijfheid. Het gewricht voelt vooral stijf als u een tijd zit of ligt en dan weer gaat bewegen.

Waarom naar CWZ bij atrose?

  • Heeft de huisarts of orthopedisch chirurg bij u artrose vastgesteld? Vaak kunt u zelf al veel doen om de artroseklachten te verminderen. Hoe u dit kunt doen, hoort en ziet u tijdens de informatiebijeenkomsten die regelmatig georganiseerd worden in CWZ door de afdeling orthopedie. Hier kunt u zich opgeven voor de bijeenkomst. 
  • Bij de behandeling van artrose in CWZ kunt u gebruik maken van de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Folder