Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in de baarmoeder.

De ziekte is vaak te genezen, doordat de baarmoederkanker over het algemeen langzaam groeit en vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt door vaginaal bloedverlies.

Meestal ontstaat deze vorm van kanker in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder (endometrium). Daarom heet deze ziekte ook wel endometriumcarcinoom. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar.

Toon meer

Klachten / symptomen baarmoederkanker

Deze verschijnselen kunnen wijzen op baarmoederkanker:

  • vaginaal bloedverlies na de overgang
  • tussentijdse bloedingen als u nog niet in de overgang bent 

Waarom naar CWZ met baarmoederkanker?

Bij verdenking van baarmoederkanker wordt u vaak doorverwezen vanuit de huisarts voor nader onderzoek bij de gynaecoloog. Bij een verdenking op baarmoederkanker kan het gehele in CWZ plaats vinden, soms wordt u voor aanvullende behandeling doorverwezen.
Er is een samenwerking tussen het Radboud UMC waardoor kennis en ervaring gedeeld wordt. Ook vindt er een overleg plaats tussen verschillende specialismen. Zo wordt er breed naar uw aandoening gekeken en wordt er gekeken welke behandeling het meeste effect bij u heeft. U krijgt veel persoonlijke aandacht. Als u de diagnose baarmoederkanker krijgt, komt er veel informatie op u en uw naaste af. Er wordt u een oncologieverpleegkundige toegewezen. Zij is het centrale aanspreekpunten en begeleid u in het gehele traject wat u door loopt.

Zorgtraject baarmoederkanker

Doorloop de stappen van het zorgtraject baarmoederkanker.

Per stap kunt u lezen wat u te wachten staat en hoe u zich het best kunt voorbereiden.