Botontkalking (osteoporose)

Osteoporose is het medische woord voor botontkalking.

Door botontkalking verzwakken de botten en breken ze sneller. Dit is op zichzelf geen ziekte. Het hoort bij het ouder worden.

In sommige families komt het vaker voor. Rond het dertigste jaar zijn de botten het sterkst. Daarna worden ze geleidelijk aan minder sterk. Bij de vrouw versnelt het botverlies na de overgang. Dit komt omdat het lichaam na de overgang minder oestrogeen aanmaakt. Dit hormoon is belangrijk voor de opbouw van nieuw botweefsel. Bij mannen ontstaat botontkalking later in het leven, veeal na de leeftijd van 70 jaar. Op hogere leeftijd krijgt iedereen, man of vrouw, uiteindelijk botontkalking.

Botontkalking op jongere leeftijd is uitzonderlijk. Mogelijke oorzaken van osteoporose zijn:

  • overmatig alcohol en/of nicotine gebruik
  • anorexia nervosa
  • vervroegde overgang
  • een vitamine D tekort
  • aandoeningen als hyperthyreoïdie, hyperparathyreoidie, syndroom van Cushing, levercirrose, testosterontekort en coeliakie.
Toon meer

Klachten / symptomen osteoporose

Bij osteoporose worden de botten langzaam maar zeker minder sterk. Dit geeft in het begin geen klachten. Als de botten verder verzwakken, kunt u last krijgen van:

  • rugpijn doordat de ruggenwervels verzwakken en daardoor inzakken. Deze pijn is erger als u staat of loopt. Vaak trekt de rugpijn na een paar maanden weer weg. Sommige mensen krijgen een kromme rug (scoliose)
  • sneller breken van de botten. Bij een kleine val kunt u al een bot breken. Vaak duurt het lang voordat het bot weer genezen is, zeker bij ouderen met osteoporose. De botten die het vaakst breken bij osteoporose zijn de pols, de ruggenwervels en de heup.

Waarom naar CWZ met osteoporose?

CWZ heeft een speciaal osteoporose spreekuur. Hier komen mensen met een verhoogd risico op botontkalking.

Bent u jonger dan 80 jaar en valt u niet regelmatig dan wordt u door de internist gevolgd, tijdens dit spreekuur. Hier wordt de behandeling van osteoporose met u besproken.

Bent u ouder dan 80 jaar of hebt u de heup gebroken en valt u regelmatig, dan gaat u naar de afdeling geriatrie voor een uitgebreid onderzoek. Ook hier worden de mogelijkheden in de behandeling van osteoporose met u besproken.

Folder