'Eczeem' is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding ('natten'), korstjes en krabeffecten. Deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn. Er bestaan vele vormen van eczeem, naar gelang de oorzaak. Atopisch eczeem is dus slechts één van de vele vormen van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van deze huidziekte wordt het ook wel 'constitutioneel eczeem' genoemd. Synoniemen zijn 'atopische dermatitis' of 'neurodermitis'. In geïndustrialiseerde landen komt atopisch eczeem voor bij 5-15% van de kinderen en bij 1-3% van de volwassenen.
Oorzaak
De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat, verergert dan wel in stand wordt gehouden door een samenspel van diverse factoren, zowel van binnenuit (endogeen) als van buitenuit (exogeen). Enerzijds is er dus de erfelijke aanleg, anderzijds zijn er talloze allergenen en niet-allergene stoffen en invloeden uit de omgeving.
Wie krijgen het?
Geschat wordt dat ongeveer 400.000 mensen in Nederland deze huidaandoening hebben. Atopisch eczeem begint al meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Ongeveer 75% van de patiënten is jonger dan 20 jaar. Geschat wordt dat 3-5% van alle kinderen atopisch eczeem heeft. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren. Het atopisch eczeem vormt een onderdeel van het 'atopisch syndroom'. Hieronder vallen ook astma (benauwdheid en piepen) en hooikoorts (verstopte neus, tranende ogen, niezen). Vaak heeft de patiënt één of meerdere familieleden met één of meerdere van deze drie ziektebeelden.