Heupklachten

U heeft klachten aan de heup.

Op de polikliniek komen erg vaak patiënten met heupklachten. Deze klachten zijn vaak geleidelijk ontstaan. De huisarts verwijst de patiënt uiteindelijk naar de polikliniek voor verder onderzoek. Soms is er sprake van acute situaties, bijvoorbeeld als iemand door een val de heup gebroken heeft. Dan komt de patiënt naar de spoedeisende hulp.

    In CWZ komen onderstaande heupklachten het meest voor:

    Heupgewricht
    Het heupgewricht is een kogelgewricht. Er bestaan verschillende soorten gewrichten en één daarvan is het kogelgewricht. Bij een kogelgewricht heeft het ene gewrichtsvlak de vorm van een kom, het andere de vorm van een kop. De gewrichtskop en de gewrichtskom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten bewegen. De heup verbindt het bekken met het dijbeen. De kop van het heupgewricht bevindt zich in het bovenste gedeelte van het dijbeen. De gewrichtskom bevindt zich in het bekken. Door het heupgewricht kan het been met behulp van spieren in alle richtingen worden bewogen.

    Soms is het niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van de heupklachten. Er zijn verschillende vervolgonderzoeken mogelijk zoals een botscan of een marcainisatie.

    Toon meer