Inflammatory Bowel Disease (IBD)

IBD staat voor inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten.

Het is de meest gebruikte naam voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Onder IBD vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere soorten colitis.

Dat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verwant zijn aan elkaar, is algemeen bekend. Maar wist u dat colitis ulcerosa slechts een van de colitis-varianten is, naast bijvoorbeeld microscopische colitis?

Toon meer

Soorten en klachten/symptomen IBD

Ziekte van Crohn
Crohn is een ontsteking die kan voorkomen in het hele spijsverteringskanaal (van ‘mond tot kont’). De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Crohn komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden en veroorzaakt littekenweefsel in de darmwand. 

Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa komt alleen in de dikke darm (colon) voor. De ontsteking begint in de endeldarm en kan zich verder uitbreiden door de dikke darm. Bij de meeste mensen met colitis ulcerosa beperkt de ontsteking zich tot het linkerdeel van de dikke darm (het afdalende deel – een zogenaamde linkszijdige colitis). Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben. Dit wordt proctitis (ulcerosa) genoemd. Als de darmontsteking meer dan het linkerdeel of de hele dikke darm betreft, spreekt men van pancolitis. 

Proctitis (ulcerosa)
Dit is een beperkte vorm van colitis. Alleen het laatste deel van de dikke darm (de endeldarm) is ontstoken. Meestal gaat het om zo’n 10 tot 15 centimeter darm voor de anus. Als de ontsteking uitbreidt naar de hele dikke darm, spreken we van colitis ulcerosa.

IBD-U
Dit staat voor ‘colitis-type unclassified’. Bij deze vorm staat vast dat het gaat om IBD, maar artsen kunnen geen onderscheid maken tussen colitis of Crohn. De ontsteking beperkt zich tot de dikke darm, vandaar de naam colitis. De behandeling is als die van colitis. Het komt voor bij ongeveer 10 procent van de mensen met IBD. Bij de meeste mensen volgt na enige tijd alsnog de diagnose Crohn of colitis.

Bloedarmoede
Door de ontsteking ontstaan wondjes in de darm waardoor bloedverlies bij de ontlasting kan optreden. Dit kan ook ongemerkt, dus zonder dat je het ziet bij je ontlasting. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bloedarmoede kan vermoeidheid veroorzaken

Fistels
Ontstekingen bij Crohn gaan vaak door alle lagen van het weefsel en zo kunnen verbindingen of gangetjes ontstaan. Crohn gaat ook gepaard met diepe, rauwe zweren die kunnen uitmonden in fistels of pijpzweertjes. Fistels kunnen doorlopen tot in andere organen of tot de huid, meestal is dit rond de anus.

Vernauwing (stenose)
Wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats zeer heftig is (acute fase), of bij een langdurig onbehandelde ontsteking, kan er een vernauwing in de darm ontstaan. Bij herstel van deze ontstekingen in de darm kan ook littekenweefsel ontstaan. Ook dit littekenweefsel kan vernauwing en zelfs afsluiting van de darm veroorzaken

Pijn in de gewrichten
Een kwart tot een derde van de mensen met Crohn heeft te maken met pijn, stijfheid, zwellingen of roodheid van gewrichten zoals knieën, ellebogen, enkels en polsen.

Aandoeningen andere organen
Aandoeningen van andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten. Ontstekingsverschijnselen kunnen ook in organen buiten het maag-darmkanaal voorkomen. Hier heeft ongeveer een derde van de mensen met Crohn mee te maken.

Waarom naar CWZ bij IBD?

  • In CWZ zijn deskundige MDL-artsen met een brede vakkennis aanwezig. 
  • CWZ heeft een speciale IBD-poli waar een multidisciplinair team patiënten met IBD behandelt en begeleidt.
  • U kunt gebruikmaken van de app CWZ Thuis voor thuismonitoring van uw gezondheidssituatie.