Lawaaislechthorendheid

Bij erg veel lawaai kan uw gehoor beschadigen.

Dat kan plotseling gebeuren, bijvoorbeeld door een harde knal. Maar meestal gebeurt het geleidelijk, doordat mensen vaak en lang te veel lawaai om zich heen hebben. 

Harde geluiden boven de 85 decibel beschadigen het oor. Dat gebeurt vaak zonder dat iemand het merkt.

Oorzaken
Een lawaaibeschadiging aan het gehoor is een beroepsziekte. Vooral in de industrie komt het vaak voor. Het is in Nederland verplicht om gehoorbeschermers te dragen in een werkomgeving met meer dan 85 decibel lawaai. Maar veel mensen doen dat niet altijd. Werknemers lopen daardoor het risico hun gehoor te beschadigen. Andere oorzaken van beschadigingen aan het gehoor door lawaai zijn disco's, concerten, houseparty's, Ipod's en MP3-spelers. Veel jongeren lopen gehoorschade op door de harde muziek.

Toon meer

Klachten / symptomen lawaaibeschadiging gehoor

Sommige mensen merken wel dat ze in een lawaaierige ruimte zijn geweest. Ze horen even wat minder goed en hebben bijvoorbeeld last van oorsuizen. Meestal verdwijnen die klachten na enkele uren weer.

Jarenlang regelmatig te veel lawaai geeft onherstelbare schade. U gaat steeds minder horen en het geluid wordt ook minder helder. Hoe harder het geluid en hoe langer het lawaai duurt, hoe erger de beschadiging. Een lawaaibeschadiging aan het gehoor is niet te genezen. Ook een hoortoestel is vaak geen oplossing. De sterkte van het geluid is hiermee namelijk wel te regelen, maar de helderheid niet.