Klachten / symptomen ziekte van Lyme
- Als de bacterie via de tekenbeet in uw lichaam terechtkomt, kan dat zorgen voor lichte tot ernstige klachten. De ziekte van Lyme veroorzaakt verder verschijnselen die ook bij heel veel andere ziekten voorkomen, zoals vermoeidheid. Daardoor is de ziekte van Lyme niet altijd makkelijk te herkennen.
- Als iemand besmet is met de Lyme bacterie kan er na 3 weken tot 3 maanden een rode vlek rond de plek van de tekenbeet ontstaan. Deze plek wordt steeds groter. Na een tijd wordt het midden bleker. Er ontstaat dan een ring (dit heet erythema migrans). Verder voelen mensen zich soms grieperig, met opgezette lymfeklieren, koorts en vermoeidheid. Het erythema migrans is goed te behandelen met antibiotica.
- Heel af en toe kan de bacterie zich door het lichaam verspreiden. Er kunnen dan ontstekingen ontstaan van het zenuwstelsel, de gewrichten of het hart. Soms ontstaat er als laat gevolg van de ziekte van Lyme een paars-rode verkleuring van de huid. Ook deze klachten kunnen goed met antibiotica behandeld worden.
- Een klein deel van de besmette personen houdt chronische klachten. Bijvoorbeeld gewrichtspijn, vermoeidheid, duizeligheid, zomaar omvallen, geheugenverlies, moeite met praten of schrijven, verdwalen of slaapproblemen. Het is tot op heden niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van deze klachten. In wetenschappelijk onderzoek is niet aangetoond dat dergelijke klachten in mensen worden veroorzaakt door een blijvende aanwezigheid van de Lymebacterie. Daarom helpen antibiotica vaak niet, en het nut van aanvullende antibiotische therapie is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken niet aangetoond. Soms wordt er toch een nieuwe kuur met antibiotica geadviseerd, zeker bij die patiënten die in het vroege stadium van de ziekte onvoldoende zijn behandeld. Dit wordt bij iedere patiënt individueel afgewogen.
Waarom naar CWZ met ziekte van Lyme?
Op de polikliniek interne geneeskunde zijn internist-infectiologen aanwezig met speciale expertise op het gebied van de behandeling en diagnostiek van de ziekte van Lyme. Zij werken volgens de Nederlandse CBO-richtlijn Lymeziekte. U kunt bij hen terecht voor een kundig en eerlijk advies over de beste aanpak van uw klachten.
CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.
Tips om een tekenbeet te voorkomen
- Blijf zo veel mogelijk op aangegeven paden wandelen en loop niet door dichte begroeiing en struikgewas als dat niet nodig is.
- Gaat u wandelen in de natuur? Draag zoveel mogelijk shirts met lange mouwen en draag uw sokken over uw lange broek heen.
- Heeft u onbedekte huid? Smeer dit dan in met een anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Zorg wel dat u goed de gebruiksaanwijzing leest.
- Schudt na het wandelen kleding, petten, sokken en schoenen buiten uit.
- Teken zijn vooral te vinden in schaduwrijk, hoog gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Bent u op zulke plekken geweest? Controleer u dan op tekenbeten. Ze schuilen vooral op warme plekken, zoals in oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet. Bij kinderen ook op het hoofd, in de nek en achter de oren.
- Toch een teek gevonden? Haal een teek zo snel mogelijk weg. Doe dit met een (teken)pincet en gebruik geen sigarettenrook of alcohol. Ook helpt knijpen en trekken niet. Verwijder je de teek binnen 24 uur op adequate wijze? Dan is de kans dat je er ziek van wordt erg klein.