Miskraam

Bij een miskraam verliest een zwangere vrouw het vruchtje in de eerste 16 weken van de zwangerschap.

Een miskraam is een natuurlijk verschijnsel dat veel voorkomt.

Klachten / symptomen miskraam

De eerste symptomen van een miskraam zijn meestal:

  • bloedverlies en buikpijn
  • het verdwijnen van zwangerschapsverschijnselen.

Deze klachten kunnen echter ook voorkomen bij vrouwen waarbij de zwangerschap wél goed verloopt. 

Het kan ook zijn dat er nog helemaal geen symptomen of klachten zijn, maar dat uit een echo blijkt dat de zwangerschap niet goed is verlopen. Hierbij kan het zijn dat er enkel een vruchtzak te zien is, zonder embryo erin. Of dat er wel een embryo te zien is maar het hartje niet (meer) klopt. 

Wanneer de miskraam doorzet kunt u het volgende verwachten:

  • geleidelijk krijgt u een krampende pijn in de baarmoeder en wordt het bloedverlies erger, dit lijkt op een heftige menstruatie
  • vaak komen er ook bloedstolsels vrij
  • wanneer u het weefsel verliest wordt de pijn direct minder, het bloedverlies kan nog enkele dagen aanhouden.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen die een miskraam krijgen komt deze spontaan op gang. In de rest van de gevallen is behandeling nodig met medicijnen of een curettage (operatief leegmaken van de baarmoeder).

Onderzoek Triple M

Triple M is een onderzoek naar een medicinale behandeling van miskramen die niet uit zichzelf op gang komen. Triple M staat voor Mifepriston en Misopristol bij een Miskraam. Het verschil met bestaande medicatie is dat Triple M een tablet toevoegt dat ervoor zorgt dat de baarmoeder de volgende twee tabletten makkelijker opneemt. Alle deelneemsters aan de studie krijgen sowieso de standaard behandeling met medicijnen, de helft van de deelneemsters krijgt hierbij een extra geneesmiddel om in te nemen, de andere helft krijgt een placebo. U kunt deelnemen aan dit onderzoek als u tussen de 6 en 14 weken zwanger bent en bij u een miskraam is vastgesteld die nog niet vanzelf op gang is gekomen. Heeft u vragen? Mail gerust naar triplem.studie@verwijder-dit.gmail.com.