Nierschade chronisch

Chronische nierschade betekent dat de nieren (licht) beschadigd zijn of niet goed meer werken.

Het kan zijn dat de afvalstoffen door de nieren minder goed uitgescheiden worden. De nierfunctie is dan minder. Een andere naam is chronische nierinsufficiëntie.

Maar het kan ook zijn dat de nieren nog wel goed werken, maar dat er eiwitten door de nierfiltertjes heen komen. Dit heet chronische nierschade als dit al langer bestaat.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van chronische nierschade zoals hoge bloeddruk, slagaderverkalking, diabetes of een acute nierziekte. Bij een acute nierziekte ontstaat de nierbeschadiging plotseling.

Toon meer

Klachten / symptomen chronische nierschade

In het eerste stadium van chronische nierschade zijn er meestal geen klachten. Als de eerste klachten van moeheid, verminderde eetlust of misselijkheid ontstaan is er meestal al ernstigere nierschade ontstaan. Vroeg behandelen van risicofactoren is belangrijk om ernstige nierschade te voorkomen.

Waarom naar CWZ met chronische nierschade?

Chronische nierschade wordt in CWZ behandeld door een internist of nierspecialist in combinatie met een verpleegkundig specialist. Door intensive behandeling en begeleiding is het mogelijk de achteruitgang van de nierbeschadiging te stoppen. Hierbij vinden wij het belangrijk dat u weet wat u kunt doen om invloed te krijgen op uw ziekte en hoe u de behandeling kunt inpassen in uw dagelijks leven.

Santeon logo 2017. Dit is het logo

We werken met de andere Santeon ziekenhuizen actief samen aan de zorg rondom chronische nierschade. Bekijk de infographic chronische nierschade over de zorgresultaten bij CWZ.