Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er een tumor in de prostaat.

Het is de meest voorkomende soort kanker bij mannen. In Nederland krijgen meer dan 10.000 mannen per jaar prostaatkanker. Tweederde van hen is 65 jaar of ouder.

Prostaatkanker begint in de klierbuisjes van de prostaat. Dit is een klein orgaan onder de blaas en rond de urinebuis. De tumor groeit meestal langzaam, maar kan ook snel groeien. Prostaatkanker kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. De tumor groeit dan door de wand van de prostaat heen. Als de tumor verder doorgroeit, kunnen er cellen van de tumor loslaten. Deze cellen verspreiden zich dan via lymfe en het bloed en vormen uitzaaiingen.

Toon meer

Klachten / symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker wordt meestal niet ontdekt door klachten, maar door een afwijkende bloedtest. Het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is dan verhoogd. Wilt u een PSA-test laten doen, dan is het belangrijk dat u de voor- en nadelen kent. U kunt dit bespreken met uw huisarts of uroloog.

  • In een vroeg stadium geeft prostaatkanker meestal geen klachten.
  • In vergevorderd stadium kan prostaatkanker wel plas- of pijnklachten geven.
  • Soms ontstaan klachten door pijnlijke uitzaaiingen naar de botten.

Waarom naar CWZ met prostaatkanker?

Keuzehulp

Met een digitale keuzehulp krijgt u nóg beter inzicht in uw mogelijkheden. In 5 stappen ziet u direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de uroloog, kunt u vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij u past.

Evert over de behandeling van prostaatkanker

Evert (55) liet voor de zekerheid PSA-onderzoek doen. In zijn prostaat bleken kankercellen te zitten. Gelukkig was hij er vroeg bij.

Evert,
patiënt Patientverhalen
Lees zijn verhaal