Wijnvlek / aardbeivlek

Sommige baby's hebben direct of kort na hun geboorte een rode vlek in het gezicht: een geboortevlek.

Er zijn verschillende soorten geboortevlekken. Bijvoorbeeld de wijnvlek (naevus flammeus) en de aarbeivlek (hemangioom).

Klachten / symptomen wijnvlek en aardbeivlek

Wijnvlek
Een wijnvlek komt door een afwijking van bloedvaatjes. Er zitten op die plek heel veel kleine bloedvaatjes in de huid. De vlek is daardoor roze tot paars. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak roze uit. De bloedvaatjes kunnen verder gaan uitzetten. De wijnvlek wordt dan donkerder en dikker. Ze zitten vaak in de hals en in het gezicht.

Aardbeivlek
Een aardbeivlek is bij de geboorte een kleine platte, rode plek. Hij wordt in het eerste jaar groter en dikker. Daarna trekt hij langzaam weg. Bij de meeste kinderen is de aardbeivlek rond het zevende jaar verdwenen. Sommige aardbeivlekken moeten wel worden behandeld: grote vlekken en vlekken die op vervelende plaatsen zitten (bij het oog, op de neus of lip). Deze kunnen problemen geven. Veel kinderen houden er bijvoorbeeld littekens aan over. Door een aardbeivlek bij het oog kan uw kind slechter gaan zien. 

Waarom naar CWZ met een wijnvlek / aardbeivlek?

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.