Wat zijn zindelijkheids problemen?
Leren poepen en plassen (zindelijk worden) is een proces dat kinderen in de eerste levensjaren doormaken. Meestal gebeurt dat heel natuurlijk. Soms echter doen zich problemen voor bij het zindelijk worden. Als een kind de blaas- en bekkenbodemspieren niet goed leert gebruiken, kan dit leiden tot plasklachten zoals te vaak, te weinig of op het verkeerde moment plassen, urineweginfecties, bedplassen of tot verstopping (obstipatie) en /of broekpoepen.
Door gevoelens van schaamte, ongemak of pijn kunnen kinderen (en hun ouders) in een vicieuze cirkel terecht komen. De problemen worden dan steeds erger en kunnen bovendien spanning veroorzaken binnen het gezin.
Met klachten gaat u eerst naar de huisarts, als de klachten aanhouden kan verder onderzoek in het ziekenhuis nodig en nuttig zijn.
Waarom naar CWZ met zindelijkheidsklachten?
Bij CWZ houden verschillende disciplines zich bezig met het behandelen van kinderen met plas en poepproblemen. Deze disciplines samen vormen het Kinder Incontinentie Team (KIT’s team). Het KIT’s team bestaat uit kinderartsen, urotherapeuten, pedagogisch medewerkers en een klinisch psycholoog.
Gang van zaken
- Tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek van het kinderincontentie team (KIT) komt u eerst bij de urotherapeute. Door middel van een uitgebreid gesprek over de klachten inventariseert zij het probleem van uw kind. Zij neemt de vragenlijst en poepdagboek met u door.
- Zij maakt daarna een vervolgafspraak voor ongeveer 4 weken later.
- Er wordt onderscheid gemaakt in het traject van poep- en plasproblemen. U hoort dit op de polikliniek.
- Bij de vervolgafspraak wordt een behandelplan gemaakt. Dat is in combinatie met de kinderarts. De kinderarts zal na overleg met de urotherapeute, en afhankelijk van het lichamelijk onderzoek, het voorstel tot behandeling bevestigen of aanpassen.
Jonger dan 5 jaar
Als uw kind voor poepproblemen komt en jonger dan 5 jaar is, komt u eerst bij de kinderarts voor lichamelijk onderzoek en daarna bij een pedagogisch medewerker.