Prostaatkanker expertisecentrum: meer informatie

Jaarlijks kiezen honderden mannen uit heel Nederland voor de prostaatkankerzorg en grote expertise binnen ons prostaatkankercentrum. Lees hier extra informatie.

Behandelplan en resultaten

Wat zijn de behandelmogelijkheden? Wat kunt u zelf bepalen? 

Samen beslissen over behandelplan

Het behandeladvies stemmen we af op uw persoonlijke situatie. Omdat er vaak meerdere behandelmogelijkheden zijn, neemt de behandelend uroloog alles goed met u door. Het is belangrijk om samen een goede beslissing te nemen die bij u past. Daarom gebruiken we hierbij de digitale keuzehulp. Soms is afwachten het beste, soms is behandelen beter. We praten niet alleen over uw lichamelijke gezondheid, maar ook over zaken op psychosociaal en seksueel gebied.

Second opinion

Als de diagnose prostaatkanker in een ander ziekenhuis is gesteld, kunt u bij ons terecht voor een second opinion. Eventueel kan uw eigen ziekenhuis het behandeladvies dan weer uitvoeren. Wanneer een hooggespecialiseerde behandeling noodzakelijk is, zoals een robotoperatie of behandeling in het kader van wetenschappelijk onderzoek, kan dat in CWZ gebeuren. Na afloop kunt u voor het verdere vervolg vaak ook weer in uw eigen ziekenhuis terecht. Bij verwijzing voor een vervolgbehandeling in CWZ kunt u binnen 2 weken op de polikliniek terecht. Deze tijd is nodig om alle informatie uit uw eigen ziekenhuis te verzamelen en nogmaals te laten bekijken door onze experts.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

CWZ werkt voor prostaatverwijdering met de operatierobot samen met Radboudumc en Catharina Ziekenhuis onder de naam Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Daardoor heeft elke patiënt toegang tot de beste faciliteiten, de meest precieze diagnose en de best mogelijke behandelopties. De patiënt gaat naar de locatie waar hij het beste geholpen kan worden. Zo gebeuren de robotoperaties van deze drie ziekenhuizen op locatie CWZ door een toegewijd en ervaren operatieteam.

Veel ervaring met robotoperatie

Patiënten die in aanmerking komen voor een robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) worden behandeld in CWZ. Dit is een operatie van de prostaat met de hypermoderne Da Vinci Xi robot. Komt u uit het Catharina ziekenhuis of Radboudumc, dan voert uw eigen uroloog de operatie uit in CWZ. De urologen uit CWZ werken samen met de urologen uit deze ziekenhuizen binnen Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Voordeel van deze concentratie van operaties op één locatie is dat de urologen meer dan voldoende operaties doen om hun ervaring te onderhouden en steeds van elkaar leren. Hoe vaker een uroloog deze complexe ingreep doet, hoe beter hij daarin wordt. De kanker wordt dan beter weggehaald en de kans op complicaties als incontinentie en impotentie daalt. Vanaf 1 januari 2019 moet elk ziekenhuis dat zulke operaties doet er meer dan 100 per jaar doen. In CWZ gaat het op jaarbasis om ongeveer 300 robotoperaties.

Openheid over de resultaten

We zijn open over de resultaten van onze behandelingen. We vergelijken ze met die van de andere Santeon ziekenhuizen en gebruiken elkaars ervaring om de zorg te verbeteren.  In het Samen Beter programma Prostaatkanker van Santeon werken we aan steeds betere prostaatkankerzorg tegen lagere kosten. Lees meer over dit programma op de website van Santeon.

Keurmerken

Het prostaatkankercentrum heeft verschillende keurmerken en waarderingen ontvangen, namelijk:

  • STZ-erkenning. Het prostaatkanker expertisecentrum van CWZ is als enige Nederlandse ziekenhuis erkend door de SamenwerkendeTopklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) voor de unieke expertise in topklinische zorg op het gebied van bovengemiddeld complexe aandoeningen. 
  • Koploperziekenhuis. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft samen met de patiëntenvereniging voor prostaatkankerpatiënten de samenwerking van CWZ, Radboudumc en Catharina ziekenhuis geselecteerd als één van de drie koploperziekenhuizen in Nederland voor robotoperaties. Dat gebeurde op basis van objectieve criteria voor excellente prostaatkankerzorg.
  • Vereniging van prostaatkankerpatiënten. Ook de vereniging van prostaatkankerpatiënten beoordeelt onze zorg als uitstekend. Samen met deze vereniging hebben we de verschillende zorgtrajecten voor prostaatkanker uitgewerkt.
  • Patiëntenwijzers. Volgens de patiëntenwijzers is het prostaatkankercentrum een goede keuze voor onderzoek en behandeling bij prostaatkanker. De patiëntenwijzers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) helpen u een ziekenhuis te kiezen.

Kennis, wetenschap en opleiden

Actuele kennis en onderzoek zijn belangrijk.

Actuele medische kennis en nieuwste technieken

We behoren tot de meest innovatieve prostaatkankercentra in Nederland. Vrijwel alle behandelmethoden zijn beschikbaar en we werken volgens de laatste medische inzichten en met de nieuwste technieken:

  • MR -TRUS fusie. Om met zo groot mogelijke zekerheid te weten of u prostaatkanker hebt, combineren we MRI-beelden met echografisch onderzoek. Zo worden er hele precieze biopten van afwijkende gebieden in de prostaat afgenomen. Dit onderzoek heet MR-TRUS fusie en is voor u minder belastend dan andere onderzoeksmethoden. Met deze methode worden de biopten niet via de endeldarm afgenomen, maar via de huid tussen balzak en anus. Daardoor is er minder kans op infecties.
  • Da Vinci Xi operatierobot. Moet de prostaat worden verwijderd, dan doen wij dat vrijwel altijd met een robot operatie. Met de hypermoderne Da Vinci Xi robot voor een operatie van de prostaat kan de uroloog heel nauwkeurig opereren. Dit geeft betere operatieresultaten en minder risico op bijwerkingen als impotentie en incontinentie.
  • Cryochirurgie. Is de prostaatkanker na een eerdere behandeling met inwendige of uitwendige bestraling toch teruggekeerd, dan behandelen wij met cryochirurgie. Dit is bevriezing van de prostaat om de kankercellen te doden. Voor veel mensen geeft dit een tweede kans op genezing. Het is maar in enkele Nederlandse ziekenhuizen mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Door wetenschappelijk onderzoek dragen we in CWZ bij aan de vooruitgang in de zorg voor mensen met prostaatkanker. Hierdoor hebben patiënten in CWZ vaak toegang tot innovatieve technieken of nieuwe medicijnen die nog niet overal beschikbaar zijn.

CWZ Urologie leidt Europese urologen op

De kennis over prostaatkanker willen we graag delen. Daarom is CWZ urologie erkend als Europees opleidingscentrum voor prostaatkankerzorg. De European Board of Urology (EBU) en de European Association of Urology (EAU) erkennen centra waar diagnostiek en behandeling van prostaatkanker op het hoogste niveau is met een certificaat. Medisch specialisten (in opleiding) komen naar CWZ om te leren hoe prostaatkankerzorg volgens de laatste inzichten eruit ziet. Doordat de afdeling Urologie andere artsen opleidt, werken de urologen en medewerkers van CWZ altijd volgens de nieuwste richtlijnen en inzichten. Daarnaast brengen de artsen die hier hun specialistische opleiding volgen ook kennis en ervaringen mee waarmee we in CWZ de zorg kunnen verbeteren.

Ervaringen en waardering

Wat vinden patiënten? U kunt ook zelf uw mening geven.

Patiëntenervaringen

'Vanaf het eerste contact met veel vertrouwen onderzoek en operatie ondergaan. Er is duidelijkheid gegeven in de behandeling, de duur en de eventuele gevolgen. De nazorg is nog steeds goed.'
Patiënt op ZorgkaartNederland over het prostaatkankercentrum CWZ. Meer ervaringen > 

Patiëntpanel CWZ prostaatkankercentrum

Het CWZ prostaatkankercentrum vindt uw mening en ervaring erg belangrijk. Door uw ervaringen, wensen en behoeften over uiteenlopende onderwerpen met ons te delen draagt u bij aan het verbeteren van onze zorg en dienstverlening op het gebied van prostaatkanker. Wilt u graag mee praten? Meld u dan direct aan voor het patiëntpanel van het CWZ prostaatkankercentrum op deze pagina. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het patiëntpanel.