Zwangerschap en psychiatrische problemen (POP-poli)

De POP (psychiatrie, obstetrie, pediatrie)-poli is een multidisciplinaire poli.

Behandeling en diagnostiek/second opinions worden geboden aan vrouwen met psychiatrische problematiek in de preconceptionele periode, tijdens de zwangerschap of  na de zwangerschap.

Wij werken samen met psychiatrie, medische psychologie, gynaecologie, kindergeneeskunde en medisch maatschappelijk werk.

Toon meer

Bereikbaarheid

024 365 82 05
maandag - vrijdag
8.30 - 12.45 uur
13.30 tot 17.00 uur
psychiatrie A15

Gang van zaken

  • Noteer eventueel de vragen die u wilt stellen en vraag uw partner of een directe naaste met u mee te komen.
  • Een eerste afspraak duurt in totaal 1 uur en 3 kwartier. U heeft een gesprek van een uur met de arts psychiatrie of gespecialiseerd verpleegkundige. Na een pauze van een kwartier ook samen met de psychiater.
  • U meldt zich bij de balie van de poli psychiatrie.
  • Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
  • Aan het eind van het intakegesprek krijgt u zo mogelijk al een advies over diagnose en behandeling.
  • Afhankelijk van de vraag van de arts die u heeft doorverwezen, blijft het bij een eenmalig adviesgesprek. Of u krijgt een behandeling op de polikliniek of deeltijdbehandeling. Denk aan medicatie of coachende gesprekken.
  • Het kan ook dat wij u doorverwijzen naar andere artsen (bijvoorbeeld gynaecoloog of kinderarts) of bijvoorbeeld een medisch psycholoog.

Behandeling op de POP-poli kan plaatsvinden tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling. Als u na deze tijd nog behandeling nodig heeft worden met u de opties voor verdere zorg en in gang gezet. De POP-poli is aangesloten bij het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap.

Met welke vragen kunt u terecht?

  • Ik heb een zwangerschapswens en ik gebruik ‘psychiatrische’ medicatie. Wat kan ik het beste doen?
  • Ik heb een psychiatrische voorgeschiedenis. Is het verstandig om zwanger te worden?
  • Hoe kan ik de kans op ontregeling zo klein mogelijk houden?
  • Ik heb sinds mijn zwangerschap psychiatrische klachten (somberheid, in de war). Wat is er met mij aan de hand?
  • Ik heb een psychiatrische stoornis en heb vragen over erfelijkheid. Ik gebruik een antidepressivum. Kan ik borstvoeding geven?

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.