Behandeling van baarmoederkanker

Bij baarmoederkanker kan de baarmoeder op verschillende manieren verwijderd worden.

Hoe ingrijpend de operatie zal zijn hangt af van het stadium van de ziekte. Bij een vroeg stadium van de ziekte zijn er 3 verschillende operatiemogelijkheden. De arts bespreekt van tevoren welke operatie bij u het beste is.

Hoe verloopt de behandeling van baarmoederkanker?

  • Operatie via de vagina (vaginale hysterectomie). Dit kan als de baarmoeder niet te groot is en al iets naar beneden is gezakt. U herstelt snel en u krijgt geen zichtbaar litteken. Er komt alleen een litteken binnen in de vagina.
  • Kijkoperatie (laparoscopie). Bij sommige vrouwen is de baarmoeder wel klein, maar niet genoeg verzakt voor een operatie via de vagina. Zij kunnen kiezen voor een kijkoperatie.
  • Operatie via de buik (abdominale hysterectomie). Zo'n operatie is nodig bij een grote baarmoeder. De arts maakt dan een horizontale snee van 10 tot 15 cm net boven het schaambeen. Soms is het nodig om een grotere snee of een verticale snee te maken. Bijvoorbeeld als de baarmoeder erg groot is.

Als de baarmoeder wordt verwijderd worden meestal ook de baarmoederhals en baarmoedermond weggehaald. De gynaecoloog zal met u bespreken of ook de eileiders en/of de eierstokken verwijderd moeten worden, meestal worden deze direct meegenomen.

Als er aanwijzingen zijn dat de ziekte in een later stadium wordt ontdekt kan er een stadieringsoperatie of debulking-operatie volgen. Voor meer informatie zie de folder.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.