Blaasspoeling

Bij een blaasspoeling spoelt de arts de blaas met een speciale stof die de groei van kankercellen vertraagt.

Dit gebeurt na een blaasoperatie waarbij blaastumoren zijn verwijderd (TUR-T). Het kan meteen na de operatie (eenmalig) of bij herhaling op de afdeling urologie. Door de blaas te spoelen is de kans kleiner dat de tumor in de toekomst terugkeert.

Er zijn drie verschillende stoffen om de blaasspoeling mee uit te voeren:

  • Epirubicine.
  • Mitomycine.
  • BCG-vaccin.

De uroloog bepaalt of u een eenmalige of herhaalde poliklinische spoeling nodig heeft. Hierbij spelen de kernmerken van uw blaastumor een rol. Dit bepaalt ook met welke vloeistof hij de spoeling uitvoert.

Toon meer

Hoe verloopt een blaasspoeling?

Een eenmalige spoeling
Een eenmalige spoeling vindt plaats tijdens de opname voor de TUR-T. Deze spoeling kan niet plaatsvinden als de operatiewond in de blaas te groot is of als de urine niet helder genoeg is.

Een poliklinische spoeling
Bij een poliklinische spoeling ontbloot u uw onderlichaam en gaat u op de onderzoekstafel liggen. Via de plasbuis brengt de doktersassistente een katheter in de blaas. Hierdoor loopt alle urine uit de blaas. Via de katheter gaat de spoelstof naar de blaas. Daarna verwijdert de doktersassistent de katheter weer. De spoelvloeistof moet 2 uur in de blaas blijven zitten, daarna mag u het uitplassen op het toilet.

Waar vindt een blaasspoeling plaats?

De eenmalige spoeling vindt plaats op de verpleegafdeling urologie. De poliklinische spoeling vindt plaats op de polikliniek urologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.