Botox

Een Botox-behandeling kan helpen om spieren te ontspannen bij bepaalde aandoeningen.

Botox is vooral populair als ‘wondermiddel’ tegen rimpels. Het is een natuurlijk gif dat wordt gemaakt door een bacterie. Injecties met zeer kleine hoeveelheden botuline toxine zijn een veilig middel bij de behandeling van veel klachten en ziekten.

Een andere naam voor Botox is Botuline toxine. Injecties worden gebruikt bij behandeling van:

  • hyperhidrosis 
  • spasticiteit, bijvoorbeeld cerebrale parese of na een CVA / beroerte 
  • verschillende vormen van dystonie 
  • urine incontinentie, bijvoorbeeld door een overactieve blaas 
  • rimpels
  • anale fissuur.
Toon meer

Hoe verloopt een Botox-behandeling?

Botuline toxine is een spierontspanner. Het werkt op de plaats waar de zenuw aan de spier vastzit. Het dringt binnen in de zenuw en zorgt dat deze geen opdracht meer kan doorgeven aan de spier. Omdat de spier geen opdrachten meer krijgt, verslapt hij. Botuline toxine heeft dit effect ook op zweetklieren. Daarom werkt het ook bij mensen die erg zweten. Als botuline toxine eenmaal in de zenuw zit, gaat het daar niet meer weg. Toch gaat de spier na een aantal maanden weer samentrekken. Dit komt doordat de zenuw een nieuwe uitloper maakt die de spier weer aanstuurt. De behandeling moet dan herhaald worden.

Waar vindt een Botox-behandeling plaats?

De behandeling met Botox gebeurt op verschillende afdelingen van CWZ. Het hangt af de aandoening op welke afdeling u wordt behandeld.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.