Hoe verloopt chemotherapie?
U krijgt de cytostatica in uw lichaam met een infuus, een injectie of met een tablet. Via het bloed verspreiden de cytostatica zich door uw lichaam. Zo kunnen ze op bijna alle plaatsen van het lichaam kankercellen bereiken.
De behandeling is met pauzes. U krijgt een chemokuur en daarna een aantal weken rust. De kuur wordt een aantal keer herhaald, afhankelijk van de medicijnen, de ziekte, uw situatie en eventuele andere behandelingen. De cytostatica hebben ook invloed op gezonde cellen. Die kunnen zich in de rustperiode herstellen. Gezonde cellen herstellen veel sneller dan kankercellen.
Verschillende soorten chemotherapie geven aanleiding tot verschillende bijwerkingen. De medisch oncoloog bespreekt met u wat de werking en met name ook de bijwerkingen zijn van de kuur die voor u van toepassing is. Chemotherapie wordt ook wel ‘chemo’ genoemd.
Waar vindt chemotherapie plaats?
- U krijgt chemotherapie meestal op de dagbehandeling oncologie.
- Voor sommige chemokuren wordt u opgenomen op de verpleegafdeling oncologie.
- Voor elke chemokuur komt u op controle op de polikliniek oncologie. Voor de eerste kuur krijgt u een gesprek met de oncologieverpleegkundige.
- Bij blaaskanker kunt u een blaaspoeling krijgen. Dat gebeurt op de polikliniek urologie of verpleegafdeling urologie.
- Chemotherapie kan in bijzondere situaties ook gegeven worden tijdens een operatie rechtstreeks in de bloedbaan in het geval van melanoom of een weke delen tumor.
- Chemotherapie kan ook rechtstreeks in de buik gegeven worden ter bestrijding van uitzaaiingen van darmkanker of eierstokkanker, ook wel HIPEC genoemd. Dit gebeurt in het Radboudumc.