Chemotherapie plaatselijk creme

Sommige aandoeningen worden behandeld met plaatselijke chemotherapie door middel van een crème.

Vaak gebeurt dit bij de behandeling van huidkanker. Er zijn verschillende soorten crèmes. De arts bepaalt samen met u welke crème u krijgt.

Hoe werkt plaatselijke chemotherapie met crème?

Aldara
Crème die uw afweersysteem stimuleert om stoffen aan te maken die helpen de huidkankercellen te bestrijden. Bijwerkingen kunnen zijn: jeuk, roodheid, prikkend gevoel, kleine zwellingen van de huid, pijn, branderig gevoel of irritatie. Het is normaal dat het gebied dat u insmeert er anders uit gaat zien. Dit is juist een teken dat de behandeling aanslaat.

Efudix
Crème die de afwijkende cellen van huidkanker kan vernietigen. De eerste weken zal uw huid er slechter uitzien, maar binnen een paar weken treedt er verbetering op. Dit is een teken dat de crème werkt. Bijwerkingen kunnen zijn: jeuk, branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, schilfervorming en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, moet u contact opnemen met uw arts.

Picato
Gel die leidt tot het afsterven van huidkankercellen. Er zijn twee sterkten, 150 microgram voor het gezicht, de hoofdhuid en het bovenste deel van de hals of nek. 500 microgram voor de romp, de ledematen en het onderste deel van de hals of nek. Bijwerkingen kunnen zijn: roodheid, schilferen of vervellen, korstvorming, zwelling, blaren en verdwijnen van een deel van de buitenste huidlaag. Wanneer u hier veel last van heeft, kunt u uw arts raadplegen.

Waar vindt plaatselijke chemotherapie met crème plaats?

Dit is thuismedicatie. De controle gebeurt op de afdeling dermatologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.