Hoe verloopt cognitieve gedragstherapie (CGT) bij kinderen en jongeren?
- CGT start normaal gesproken in de eerste behandelafspraak.
- Samen met de psycholoog ga je onderzoeken welke klachten of situaties lastig zijn. En welke gedachten jij en je ouders hierover hebben. En hoe jullie je gedragen in die situaties.
- We onderzoeken of de gedachten kloppen en of ze jou helpen. Je leert te kijken naar automatische (vaak negatieve) gedachten.
- Daarna maak je met behulp van de psycholoog meer realistische en helpende gedachten.
- Door hiermee thuis te oefenen, train je jezelf het beste in het herkennen van automatische, negatieve gedachten. En lukt het je steeds vaker om deze te vervangen door helpende gedachten.
- In overleg met jou en je ouders gaan we oefenen met ander gedrag dan normaal is voor jullie. Door het opstellen van helpende gedachten en het oefenen van ander gedrag werken we stapje voor stapje naar het doel toe. Het doel is het overwinnen van de klacht.
- Het is van groot belang om thuis ook het nieuwe gedrag te oefenen. Door in het dagelijks leven de nieuwe vaardigheden toe te passen die je leert tijdens CGT, kan je de klachten overwinnen.
- Hoe vaak de behandelsessies zijn, is wisselend en afhankelijk van het behandeldoel. Meestal zijn 4 tot 8 afspraken voldoende. Daarnaast kunnen er oudergesprekken zijn.
Waar vindt cognitieve gedragstherapie (CGT) voor kinderen en jongeren plaats?
De therapie wordt gegeven op de afdeling medische psychologie.