Hoe verloopt een conusexcisie?
Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. De arts maakt een snee rond de tepelhof. Daarna verwijdert de arts alle uitgangen van de melkgangen. Een deel van dit weefsel wordt na uw operatie microscopisch onderzocht. De operatie zorgt ervoor dat u geen last meer heeft van tepelvloed.
Nevenwerkingen van deze ingreep zijn een litteken. In geval van infectie kan dit litteken weer opengemaakt moeten worden waarna het litteken vertraagd geneest. Uiteindelijk geneest het altijd netjes.
U dient er rekening mee te houden dat borstvoeding na deze operatie onmogelijk is of verstoord kan zijn. Toch is het mogelijk dat de melkgangen weer een traject vormen naar de tepel. Het is aldus zeker de moeite waard om na een zwangerschap te proberen of borstvoeding mogelijk blijft na een conusexcisie.
Waar vindt een conusexcisie plaats?
De operatie gebeurt op de operatiekamers (OK) van CWZ. Deze operatie vereist nauwelijks of geen voorbereiding. Zij gaat in dagbehandeling, u komt 's ochtends en kan 's middags na de operatie het ziekenhuis verlaten.
De nazorg is beperkt: verbandje over het litteken volstaat. Bij problemen dient u zich te melden.
De uitslag van het pathologisch onderzoek wordt met u besproken na 10-14 dagen, op de polikliniek heelkunde. Het is mogelijk dat aan de hand van dit onderzoek verdere diagnostiek en behandeling wordt ingezet.