Wat zijn de voordelen van dit programma?
- De fast track-methode leidde de afgelopen jaren tot uitstekende resultaten. Zo krijgen patiënten die bij CWZ orthopedie een totale heupprothese of knieprothese krijgen gemiddeld minder vaak met complicaties te maken dan patiënten in andere behandelcentra. Veel patiënten die we hielpen, konden veel sneller weer lopen, werken en sporten dan ze vooraf hadden verwacht.
- Naast de persoonsgerichte zorg, is er vanuit patiënten veel waardering voor degroepvoorlichting en groepsrevalidatie. Dit biedt ruimte aan het uitwisselen van ervaringen.
- Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking de sleutel is tot snel herstel. Daarom werkt ons medisch team nauw samen met u. Samen bepalen we wat voor u de beste zorg is: van operatie tot revalidatie. U beslist mee op welk moment u uw operatie wilt plannen. We luisteren naar uw wensen en gaan uit van uw mogelijkheden.
- Het team van orthopedie is onderdeel van een groot topklinisch ziekenhuis. Mocht u al of niet onverwachts een cardioloog, een internist of een andere medisch specialist nodig hebben, dan staat deze in een mum van tijd aan uw bed.
- Wilt u na de operatie in een verpleeghuis of in een herstelhotel dicht bij Nijmegen revalideren? Dan regelen wij een plek voor u, als u hiervoor in aanmerking komt.
Stap 1: Vóór de operatie
- Eerst bezoekt u de orthopeed of verpleegkundig specialist.
- Daarna komt u 2 tot 3 weken voor de geplande operatiedatum op het spreekuur van de anesthesist (regelt de verdoving). De anesthesist beoordeelt uw huidige gezondheidstoestand en bespreekt de narcose (verdoving) met u.
- Tijdens de groepsvoorlichting krijgt u samen met een aantal andere patiënten alle informatie over de operatie en behandeling. De verpleegkundig specialist, een fysiotherapeut, de orthopedisch verpleegkundige en een medewerker van het transferpunt zorg (regelen alle nodige nazorg) staan voor u klaar. Het is erg prettig als u een begeleider bij zich heeft.
- U wordt op de dag van de operatie in de ochtend verwacht op verpleegafdeling orthopedie. De verpleegkundige zal u ontvangen en wegwijs maken op de afdeling.
Stap 2: Tijdens de operatie
- Ongeveer een halfuur voor de operatie wordt u voorbereid. Natuurlijk krijgt u een goede verdoving en pijnstilling.
- Tijdens een operatie wordt het aangetaste gewricht vervangen door een kunstgewricht (een prothese).
Stap 3: Na de operatie
- Aan het einde van de middag of het begin van de avond na de operatie komt de fysiotherapeut bij u. U gaat voor het eerst uit bed, staan en oefent soms al met lopen. Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat doen, omdat de versleten knie of heup vervangen is en u verder niet ziek bent.
- Vanaf de eerste dag na de operatie draagt u uw eigen kleding en bent u veel uit bed. De fysiotherapeut oefent 2 keer per dag met u en uw groepsgenoten.
- Aan het einde van de 2e dag na de operatie kunt u weer naar huis, als u voldoet aan de ontslagcriteria. Dat wil zeggen dat u zelfstandig redelijk goed kan bewegen, de pijn onder controle is, de wond rustig is en er geen andere complicaties zijn opgetreden.
- Wanneer eventueel thuiszorg nodig is, moet dit ook geregeld zijn.
- Het is raadzaam tijdig de verdere revalidatie door een fysiotherapeut bij u in de buurt te regelen.