Hoe verloopt handrevalidatie?
U krijgt een programma dat speciaal voor u is gemaakt, afhankelijk van uw aandoening. Tijdens het eerste polikliniek bezoek aan de revalidatiearts stelt u samen doelen op voor de therapie. Daarna krijgt u verschillende oefeningen en therapieën. Een keer in de zes weken wordt uw revalidatie geëvalueerd door de revalidatiearts en behandelend therapeuten. Dit gebeurt op het handenspreekuur of op de polikliniek revalidatiegeneeskunde. Gemiddeld zijn patiënten met hand- en/of polsklachten twee tot drie maanden in poliklinische revalidatiebehandeling.
Combinatie van ergotherapie en fysiotherapie
Binnen het handenteam wordt u zowel door een fysiotherapeut als een ergotherapeut gezien. Beide hebben hun eigen expertise en belichten tijdens de therapie een ander aspect van de behandeling. Er is een intensieve samenwerking tussen de ergotherapeut en de fysiotherapeut gedurende uw revalidatietraject.
Ergotherapeut
De ergotherapeut geeft adviezen en bekijkt of er aanpassingen nodig zijn. Hierdoor kunt u met uw (tijdelijke) beperking zo goed mogelijk functioneren tijdens uw dagelijkse bezigheden. Ook maakt de ergotherapeut spalken die de functie van de hand of pols ondersteunen en krijgt u advies over de balans tussen rust en het gebruik van uw hand.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut richt zich voornamelijk op het functieherstel rondom de behandelingen zoals oefentherapie om de beweging van gewrichten en spieren/pezen te verbeteren. Ook het verbeteren van de spierkracht, stabiliteit en coördinatie van de hand, pols en arm en littekenmassage behoren bij de fysiotherapeutische behandeling.
Samen stellen de ergo- en fysiotherapeut een behandelplan op waarbij ze behandeldoelen, vooruitzichten en tijdsduur omschrijven. Soms lijkt de behandeling van de ergo- en fysiotherapeut elkaar te overlappen. Maar door de verschillende insteek kunnen beide therapeuten elkaar juist goed aanvullen en ondersteunen.
Taken van de handtherapeut
- het aanmeten en waar nodig het bijstellen van spalken
- advies geven over de uitvoering van activiteiten
- het vinden van een balans tussen rust en gebruik van uw hand
- bewegelijkheid en kracht van uw hand verbeteren
- herkennen van complicaties
- wondverzorging
- littekenbehandeling
- oedeemtherapie.
Waar vindt handrevalidatie plaats?
De handrevalidatie gebeurt op de afdeling ergotherapie, logopedie en fysiotherapie (C18).
Waarom naar CWZ voor handrevalidatie?
CWZ heeft een speciaal handenteam. Voor de behandeling van klachten en aandoeningen uw hand, pols en/of onderarm werkt de handtherapeut nauw samen met de revalidatie arts, chirurg, orthopeed en plastisch chirurg.
Lees hier het verhaal van een van onze patiënten.