Hormonale behandeling van prostaatkanker

Hormonale behandeling van prostaatkanker remt de productie van testosteron. 

Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat prostaatkankercellen sneller kunnen groeien. Deze behandeling remt de groei van kankercellen. 

Wanneer hormonale behandeling bij prostaatkanker?
U komt in aanmerking voor hormoontherapie als u uitgezaaide prostaatkanker heeft. Het is dan niet meer mogelijk om van de ziekte te genezen. Met de hormonale behandeling kan wel de groei van kankercellen worden geremd en/of kunnen uw klachten worden verminderd.

Andere behandelingen bij prostaatkanker

Toon meer

Hoe verloopt hormonale behandeling van prostaatkanker?

Er zijn twee mogelijkheden voor hormonale behandeling van prostaatkanker:

  • Medicijnen. Door deze medicijnen maken de zaadballen geen testosteron meer aan. De meeste mannen krijgen injecties met het medicijn (LHRH-agonist). Later worden daar voor een periode vaak tabletten (anti-androgeen) aan toegevoegd.
  • Een operatie aan de zaadballen (orchidectomie). Hierbij haalt de chirurg het weefsel dat de testosteron aanmaakt weg uit beide zaadballen.

Er blijft altijd een kleine hoeveelheid testosteron in het bloed meetbaar omdat de hormoonbehandeling alleen de testosteronproductie in de zaadballen stillegt. Het testosteron dat wordt aangemaakt in de bijnieren kan nog wel in het bloed worden teruggevonden.

Uitzaaiing naar botten en/of organen
Bij uitgebreide uitzaaiingen naar de botten of organen (bijvoorbeeld lever of longen) wordt hormoonbehandeling vaak gecombineerd met zes kuren chemotherapie (Docetaxel) binnen drie maanden na de start van de injecties. De combinatie van chemotherapie met de hormoonbehandeling kan de overleving met meer dan een jaar verlengen ten opzichte van hormoonbehandeling alleen, maar zorgt er natuurlijk wel voor dat u vroegtijdig aan de bijwerkingen van chemotherapie wordt blootgesteld. Ook is niet bij iedereen chemotherapie een mogelijkheid (bijvoorbeeld als de nierfunctie niet goed genoeg is). In dat geval is alleen hormoonbehandeling mogelijk.

Hormoonbehandeling bij bestraling
De hormoonbehandeling kan ook gegeven worden vóór en tijdens uitwendige bestraling, waarbij het doel genezing van de ziekte is. De hormoontherapie zorgt ervoor dat de radiotherapie beter werkt. De hormoontherapie wordt 6 maanden tot drie jaar gegeven, afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker.

Waar vindt hormonale behandeling van prostaatkanker plaats?

De uroloog maakt de recepten voor u klaar en stuurt deze naar uw apotheek. Als u de medicijnen ophaalt bij apotheek Brakkestein (Primazorg) dan staat een verpleegkundige voor u klaar om de injectie toe te dienen. Als u het recept ophaalt bij een andere apotheek dan kan uw huisarts de injectie toedienen. U mag zelf beslissen wat uw voorkeur heeft.

Als u ook chemotherapie gaat krijgen maakt de uroloog voor u ook een afspraak bij de medisch oncoloog. U blijft voor de controles van uw prostaatkanker bij het expertisecentrum prostaatkanker in CWZ komen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.