Immunotherapie bij longkanker

Patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker kunnen immunotherapie krijgen.

Bij deze behandeling krijgt u een medicijn via een infuus dat het afweersysteem (immuunsysteem) versterkt. Dan is het lichaam beter in staat om zelf kankercellen te vernietigen. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere ziektekiemen.

Sommige tumoren hebben een slimme manier gevonden om ervoor te zorgen dat kankercellen niet opgeruimd worden, waardoor de tumor blijft groeien. Immunotherapie zorgt ervoor dat het afweersysteem kankercellen kan herkennen en aanvallen. De therapie wordt niet alleen gebruikt om longkanker onder controle te houden, maar verbetert ook de werking van chemotherapie.

Werkt het bij iedereen?
Een deel van de patiënten met longkanker reageert goed op immunotherapie, alleen of in combinatie met chemotherapie of doelgerichte therapie. Bij deze groep zorgt het stimuleren van het immuunsysteem ervoor dat de kankercellen opgeruimd kunnen worden. Maar niet alle tumoren zijn gevoelig voor immunotherapie. Dat betekent dat de behandeling niet voor elke patiënt werkt. De longarts bespreekt met u hoe groot de kans is dat de behandeling bij u aanslaat. Dit is niet van te voren te voorspellen.

CWZ, Elkerliek, Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc werken samen onder de naam Longkankernet bij onderzoek, innovatie en de behandeling van longkanker. Hierdoor is nu bij alle vier de ziekenhuizen immunotherapie beschikbaar.

Hoe verloopt immunotherapie?

  • U krijgt een medicijn via een infuus. Dit duurt ongeveer 60 minuten.
  • De behandeling bestaat uit meerdere infuusbehandelingen met een rustperiode van enkele weken.
  • Na een aantal infuusbehandelingen wordt gekeken of de behandeling aanslaat. Er wordt dan een scan gemaakt van uw longen.

Soms kan de behandeling ook thuis plaatsvinden. De behandelend arts of verpleegkundige bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

Controle tijdens de behandeling

  • Voor elke infuusbehandeling komt u eerst op controle bij de polikliniek longziekten.
  • Tijdens de controle wordt besproken hoe het met u gaat en of u bijwerkingen heeft.
  • Soms krijgt u een bloedonderzoek.
  • Als u thuis de behandeling krijgt, gaat de controle telefonisch.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.