Incontinentie operatie met TOT-bandje

Bij vrouwen met stress incontinentie wordt een verstevigend bandje (TOT-bandje) onder de urinebuis geplaats.

Bij hoesten, plassen of lachen drukt de urinebuis tegen dit bandje waardoor de urine minder gemakkelijk door de urinebuis gaat.

De kans dat de operatie uw klachten verhelpt is groot. 86% van de geopereerde vrouwen is na de operatie helemaal droog. Nog eens 8% heeft minder last van urineverlies dan tevoren. Het is nog niet bekend of het resultaat ook na tientallen jaren gelijk blijft. Dit is wel de verwachting en de resultaten tot nu toe bevestigen dit.

Toon meer

Hoe verloopt een incontinentie operatie met TOT-bandje?

Het doel van de operatie is om het afsluitmechanisme van de blaas te ondersteunen. Zowel de uroloog als gynaecoloog kan deze operatie uitvoeren.  

  • Het bandje, van fijngeweven onoplosbaar kunststof, wordt ingebracht via een sneetje in de schede (2 cm) en een sneetje aan beide kanten in de binnenplooi van het bovenbeen.
  • Het bandje groeit vanzelf vast in het weefsel.  

Waar vindt een incontinentie operatie met TOT-bandje plaats?

De operatie gebeurt op de operatiekamer onder narcose of met een ruggenprik. Na de ingreep komt u op de verpleegafdeling. U heeft dan tijdelijk een blaaskatheter. Als u zelf weer goed kunt plassen mag u naar huis.

Ellen Gerritsen over incontinentie-operatie

Na heel wat jaren klachten kwam Ellen bij het vrouwen-incontinentieteam terecht. 'Als ik alles achteraf geweten had, was ik eerder naar CWZ gegaan.'

Ellen Gerritsen,
patiënt Urologie
Lees haar verhaal

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.