Hoe verloopt intra uteriene inseminatie?
Vóór de inseminatie
- U krijgt Clomifeen tabletten. Die stimuleren de hypofyse om meer FSH hormoon te gaan produceren. Daardoor wordt de eierstok gestimuleerd om een eiblaasje (follikel) te laten rijpen.
- Dat wordt regelmatig gecontroleerd met een vaginale echo. Het kan zijn dat de dosering te hoog of te laag is. Dan zal in de volgende cyclus de dosering worden aangepast.
- Als er voldoende eiblaasjes gerijpt zijn krijgt u de opdracht om de Ovitrelle te injecteren. Ovitrelle zorgt ervoor dat u na 24-36 uur de eisprong krijgt.
- Als de Ovitrelle geïnjecteerd is plannen wij een afspraak voor de inseminatie. 24-36 uur na de ovitrelle plannen we deze.
- De man levert semen (zaad) in bij het laboratorium. Daar wordt het bewerkt, zodat alleen de allerbeste zaadcellen overblijven.
Tijdens de inseminatie
- U komt naar de polikliniek gyaecologie.
- De fertilteitsassistent zal met een speculum de baarmoedermond in beeld brengen.
- Daarna brengt de assistent het semen met een klein slangetje in de baarmoeder.
- Dit wordt meestal als geheel pijnloos ervaren.
Na de inseminatie
- U mag hierna uw dagelijkse bezigheden meteen weer hervatten.
Blijft een zwangerschap uit?
- Na 3 IUI behandelingen gaan we over op hormooninjecties om de kans op een zwangerschap te verhogen. Als het met clomifeen tabletten niet lukt om een eisprong op te wekken of u heeft 3 cyclussen gehad met clomifeen en dat heeft nog niet geleid tot een zwangerschap, dan kunnen we overgaan op hormooninjecties die het FSH-hormoon bevatten, oftewel Gonal -F. Dit hormoon stimuleert de eierstok tot het maken van eiblaasjes.
- Op de polikliniek leert een doktersassistent u hoe te spuiten en geven de fertiliteitsassistenten aan hoeveel u moet spuiten.
- Met vaginale echo’s controleren wij hoe uw eierstokken reageren.
Waar vindt IUI plaats?
Intra uteriene inseminatie gebeurt op de polikliniek in de behandelruimte van het fertiliteitsteam voor vruchtbaarheidsstoornissen.