Intra uteriene inseminatie (IUI)

Als het sperma van de man een verminderde kwaliteit heeft of er geen duidelijke oorzaak is voor het uitblijven van een zwangerschap, kan de vrouw intra uteriene inseminatie (IUI) krijgen. 

Bij een inseminatie is de kans op zwangerschap ongeveer 10% per inseminatie. Ongeveer 50% van de vrouwen die starten met IUI behandeling wordt hierdoor zwanger.

Hoe verloopt intra uteriene inseminatie?

Vóór de inseminatie

  • U krijgt Clomifeen tabletten. Die stimuleren de hypofyse om meer FSH hormoon te gaan produceren. Daardoor wordt de eierstok gestimuleerd om een eiblaasje (follikel) te laten rijpen.
  • Dat wordt regelmatig gecontroleerd met een vaginale echo. Het kan zijn dat de dosering te hoog of te laag is. Dan zal in de volgende cyclus de dosering worden aangepast.
  • Als er voldoende eiblaasjes gerijpt zijn krijgt u de opdracht om de Ovitrelle te injecteren. Ovitrelle zorgt ervoor dat u na 24-36 uur de eisprong krijgt.
  • Als de Ovitrelle geïnjecteerd is plannen wij een afspraak voor de inseminatie. 24-36 uur na de ovitrelle plannen we deze.
  • De man levert semen (zaad) in bij het laboratorium. Daar wordt het bewerkt, zodat alleen de allerbeste zaadcellen overblijven.

Tijdens de inseminatie

  • U komt naar de polikliniek gyaecologie.
  • De fertilteitsassistent zal met een speculum de baarmoedermond in beeld brengen.
  • Daarna brengt de assistent het semen met een klein slangetje in de baarmoeder.
  • Dit wordt meestal als geheel pijnloos ervaren.

Na de inseminatie

  • U mag hierna uw dagelijkse bezigheden meteen weer hervatten.

Blijft een zwangerschap uit?

  • Na 3 IUI behandelingen gaan we over op hormooninjecties om de kans op een zwangerschap te verhogen. Als het met clomifeen tabletten niet lukt om een eisprong op te wekken of u heeft 3 cyclussen gehad met clomifeen en dat heeft nog niet geleid tot een zwangerschap, dan kunnen we overgaan op hormooninjecties die het FSH-hormoon bevatten, oftewel Gonal -F. Dit hormoon stimuleert de eierstok tot het maken van eiblaasjes. 
  • Op de polikliniek leert een doktersassistent u hoe te spuiten en geven de fertiliteitsassistenten aan hoeveel u moet spuiten.
  • Met vaginale echo’s controleren wij hoe uw eierstokken reageren.

Waar vindt IUI plaats?

Intra uteriene inseminatie gebeurt op de polikliniek in de behandelruimte van het fertiliteitsteam voor vruchtbaarheidsstoornissen. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.