Kijkoperatie Nissen / Toupet fundoplicatie

Bij een Nissen / Toupet fundoplicatie wordt een lekkende klep tussen de slokdarm en maag behandeld tijdens een kijkoperatie. 

Tijdens de ingreep wordt een zogenaamde 'manchet' gemaakt. Dit is een plooiing van de maag. De manchet ligt om de onderste slokdarm heen. Dan wordt de maag gebruikt om druk op de slokdarm te leggen. 

Door deze druk kan de inhoud van de maag moeilijker terugstromen in de slokdarm. Het voedsel kan dan nog wel goed in de maag komen, maar niet meer uit de maag terugstromen naar de slokdarm.

Toon meer

Hoe verloopt een kijkoperatie Nissen / Toupet fundoplicatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. De arts maakt een zogenaamde manchet van een deel van uw maag. Deze manchet wordt bij de overgang van de slokdarm naar de maag vastgehecht. Hierdoor kan de inhoud van de maag moeilijker terugstromen naar de slokdarm.

Bij deze operatie kan de arts gebruik maken van gewone operatietechnieken of een kijkoperatie doen. Bij een gewone operatie wordt er een snee in uw buik gemaakt en zo kan de arts erin kijken. Bij de kijkoperatie maakt de arts een paar gaatjes in uw buikwand. Via deze sneetjes wordt er een cameraatje en andere instrumenten naar binnen gebracht. De arts kan met dit cameraatje de slokdarm en de maag zien op een beeldscherm.

Waar vindt de kijkoperatie Nissen / Toupet fundoplicatie plaats?

De ingreep gebeurt op de operatiekamer van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.