Hoe verloopt medische hypnose?
- Jij en je ouders krijgen een uitnodiging voor een intakegesprek met een psycholoog. Hierin wordt onder andere besproken waarom je naar de psycholoog bent gekomen en wat je graag wil bereiken met de behandeling.
- Samen met de psycholoog wordt er gekeken wat er moet gebeuren zodat je minder last hebt van je klachten. De psycholoog bepaalt of je verder geholpen kan worden met hypnose.
- Tijdens een behandelsessie gaat de psycholoog over het algemeen meestal alleen met jou aan het werk, maar het kan ook zijn dat je ouders worden betrokken. De psycholoog zal beginnen met een ontspanningsoefening. Als het lukt om je goed te ontspannen, helpt de psycholoog je om in hypnose te komen. Daarna gaan we je verbeeldingskracht gebruiken om situaties in te beelden. Dit is vergelijkbaar met een dagdroom of wanneer je over iets fantaseert. Vervolgens beelden we in hoe je met deze situaties kunt omgaan. De psycholoog gebruikt verschillende technieken en oefeningen om je te hier mee te helpen.
- Tijdens de hypnose ben je je nog wel bewust van wat er gebeurt en doe je niets tegen je wil in.
- Buiten de afspraken om ga je thuis oefenen. Door thuis te oefenen kan je zelfhypnose aanleren. Daardoor kan je leren om zelf, zonder hulp van de psycholoog, in hypnose te komen en daarmee de vaardigheden te gebruiken die je nodig hebt om anders met je klachten of aandoening om te gaan.
- Een behandeling op basis van hypnose duurt ongeveer 4 tot 8 afspraken.
Waar vindt medische hypnose plaats?
Een behandeling op basis van hypnose voor kinderen en jongeren vindt plaats op de afdeling medische psychologie.
Meer over medische hypnose
Meer informatie staat op de website Hypnose: heel gewoon.