Microvasculaire decompressieoperatie

Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) wordt behandeld door een microvasculaire decompressieoperatie (MVD).

Microvasculair duidt op het zoeken van het (slag)adertje met behulp van de operatiemicroscoop. Decompressie betekent het ontlasten van de zenuw.

Hoe verloopt een microvasculaire decompressieoperatie?

Bij deze operatie wordt via een kleine opening in de schedel, op de afstand van ongeveer een halve handbreedte achter het oor, het gebied vrij gelegd waar de nervus trigeminus loopt. Men zoekt dan het (slag)adertje op dat tegen de zenuw aanklopt. Dit kloppen veroorzaakt de pijn. Het (slag)adertje wordt van de zenuw losgemaakt en er wordt een klein kussentje van kunststof tussen gezet. Zo kunnen ze elkaar niet meer raken. Als u wakker wordt, voelt u alleen wondpijn en geen aangezichtspijn meer.

Een voordeel van de operatie volgens Jannetta is ook dat het gevoel in het gezicht verder normaal blijft. Soms komen de aangezichtspijnen terug. Dan blijkt bij een volgende operatie dat het kussentje verdwenen of losgeraakt is.

Waar vindt een microvasculaire decompressieoperatie plaats?

Een microvasculaire decompressieoperatie gebeurt op de operatiekamer door een neurochirurg.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.