Mirena spiraal

Het Mirena spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat een hormoon afgeeft. 

Daarnaast is er nog een ander spiraaltje: het koperspiraaltje dat geen hormoon afgeeft.

Wanneer krijgt u een Mirena spiraal? 
De Mirena spiraal wordt niet alleen voorgeschreven om zwangerschap te voorkomen, maar ook bijvoorbeeld bij:

Toon meer

Hoe verloopt een Mirena spiraal behandeling?

Voor het plaatsen van een spiraaltje gaat u naar uw huisarts of gynaecoloog. Het inzetten van een spiraaltje gaat het gemakkelijkst tijdens of vlak na de menstruatie. Bovendien weet u dan zeker dat u niet zwanger bent. De arts brengt een speculum (eendenbek) in, waardoor de vagina open blijft staan. Dan schuift de arts het spiraaltje naar binnen via een dun hulsje. Dit kan even pijn doen. Daarna trekt de arts het hulsje eruit en knipt ze de draadjes van het spiraaltje af. De draadjes blijven een klein stukje buiten de baarmoeder hangen. Later kan de arts het spiraaltje daarmee weer weghalen.

Vaak wordt er direct na het plaatsen van het spiraal een inwendige echo verricht om te controleren of het spiraal goed zit. Als dat het geval is, hoeft u daarna niet meer op controle te komen.

Waar vindt een Mirena spiraal behandeling plaats?

Behandeling met een Mirena spiraal gebeurt op de afdeling gynaecologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.