Hoe verloopt de behandeling bij MS?
- Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen 15 jaar enorm toegenomen en qua effectiviteit verbeterd. Naast de behandeling van de klachten (= symptoombestrijding), wordt ook geprobeerd de ziekte te remmen (= immunomodulerende medicatie). Er zijn verschillende medicijnen voor de verschillende varianten van MS.
- Bij het optreden van een MS-aanval (‘Schub’) kan een korte kuur met steroïden ('prednison') het herstel versnellen. Afhankelijk van de klachten kan ook het natuurlijke herstel worden afgewacht.
- Bij patiënten die regelmatig MS-aanvallen hebben of hiervoor risico lopen, kunnen medicijnen de kans op nieuwe aanvallen verlagen. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en het bepalen voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen, is individueel maatwerk.
- Bij patiënten met primair progressieve MS is helaas nog steeds slechts bestrijding van symptomen mogelijk. Voor veel verschijnselen van MS, zoals spierstijfheid, problemen met het plassen, pijn, ontlasting of moeheid zijn er ook gerichte behandelmogelijkheden. Dit kan met medicijnen, maar bijvoorbeeld ook met oefeningen via de fysiotherapeut.
- Stamceltransplantie (AHSCT) kan ingezet worden bij MS-patiënten met de variant relapsing remitting multiple sclerose (RRMS), bij wie de ziekte zeer actief is en de meest effectieve medicatie niet aanslaat. Dat leidt tot achteruitgang in korte tijd.
- Een gezonde leefstijl is belangrijk als u MS heeft.
MS Dagboek
Als u onder behandeling bent bij CWZ, krijgt u toegang tot een online MS Dagboek. In dit dagboek kunt u bijhouden wat de werking en bijwerkingen van medicijnen zijn, uw dagelijkse bezigheden en uw kwaliteit van leven. Ook kunt u via dit dagboek contact opnemen met de MS-verpleegkundige bij vragen. We proberen binnen 1-2 werkdagen te reageren. Het MS Dagboek is een dagboek op internet. Wilt u meedoen? Ga naar de website Gezondheidsmeter en meld u aan. Het kan ook zijn dat de MS-verpleegkundige u tijdens het spreekuur aanmeldt. Na aanmelden krijgt u een e-mail van Gezondheidsmeter met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Leefstijl
Een gezonde leefstijl is belangrijk als u MS heeft.
Don’t be late! studie
Tijdige identificatie van cognitieve achteruitgang bij multiple sclerose
Het doel van dit onderzoek is om een meetinstrument te testen dat cognitieve stoornissen bij mensen met MS vroegtijdig zou kunnen opsporen. Cognitieve stoornissen zijn bijvoorbeeld problemen met geheugen, aandacht en concentratie, ook wel problemen met het denkvermogen genoemd. In deze studie willen wij onderzoeken hoe betrouwbaar een nieuw meetinstrument, de zogeheten Multiple Screener, is in het vaststellen van cognitieve stoornissen. Daarnaast willen wij beter begrijpen hoe het denkvermogen samenhangt met andere factoren zoals vermoeidheid, stemming en kwaliteit van leven bij MS.
Om dit goed te kunnen onderzoeken willen wij een steekproef doen onder mensen met MS. Dit betekent ook dat wij op zoek zijn naar mensen met MS mét en zonder cognitieve klachten.
Het onderzoek vindt plaats vanuit het CWZ MS-centrum in samenwerking met Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Meer informatie
Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met uw behandelend neuroloog of verpleegkundig specialist.
Polikliniek neurologie C05
Telefoonnummer: 024 365 82 10
E-mail: mspoli@ cwz.nl
Waar vindt de behandeling van MS plaats?
U kunt terecht bij het MS-centrum.