Neus- of gezichtsmasker

Door de behandeling met een neus- of gezichtsmasker verdwijnen nachtelijke ademstops.

Bij Continue Positieve Ademdruk (CPAP) draagt u een maskertje dat met een slang is verbonden aan een blaasapparaat. Tijdens de slaap blaast het apparaat lucht in uw keel.

De lucht zorgt ervoor dat de zachte delen in uw keel elkaar niet kunnen raken waardoor de nachtelijke ademstops verdwijnen. U moet het apparaat iedere nacht gebruiken. Er zijn verschillende soorten CPAP-apparaten.

Toon meer

Hoe verloopt de behandeling met een neus- of gezichtsmasker?

Proefperiode CPAP-apparaat
Aan het begin van de behandeling met de CPAP, krijgt u het apparaat eerst een paar weken op proef. Tijdens deze periode kijken we of:

  • de CPAP-druk goed is ingesteld (zonodig wordt de druk aangepast)
  • u het masker goed kunt gebruiken (zonodig krijgt u een ander masker)
  • u last heeft van bijwerkingen door de CPAP-therapie en hoe deze behandeld kunnen worden
  • u een luchtbevochtiger nodig heeft
  • het type CPAP-apparaat bij u past (zonodig krijgt u een ander type CPAP-apparaat).

Tijdens de proefperiode geeft een medewerker van de firma die de apparatuur levert, u voorlichting over CPAP-therapie. Aan het einde van de proefperiode wordt gekeken of de therapie bij u goed werkt. Als de proefperiode succesvol is verlopen, kunt u het apparaat blijven gebruiken. Het gebruik wordt vergoed door de zorgverzekering.

Standaard CPAP-apparaat
De patiënt draagt tijdens het slapen een neusmasker of neus-mondmasker. Het masker is met een slang verbonden aan het CPAP-apparaat. Het CPAP-apparaat blaast kamerlucht met een bepaalde druk in de neus en keel. Door deze druk blijft de keel open, ook bij de inademing.

Auto-CPAP of APAP of BilevelPAP
Er zijn patiënten met matig en ernstig OSAS die behandeling met 'gewone' CPAP niet verdragen of bij wie deze behandeling onvoldoende effect heeft. Zij kunnen auto-CPAP of APAP proberen. Auto-CPAP past voortdurend de druk aan, op basis van snurkgeluid, apneus en hypopneus. De druk die nodig is om de keel open te houden, is namelijk bij sommigen mensen erg wisselend. En als iemand op zijn zij ligt is er minder druk nodig dan wanneer iemand op zijn rug ligt. Tot nu toe is niet bewezen dat patiënten met auto-CPAP de therapie beter kunnen volhouden dan patiënten met een ‘gewoon’ CPAP-apparaat. Maar voor sommige patiënten is het een uitkomst. Een andere mogelijkheid is BilevelPAP. Bij BilevelPAP wordt de druk tijdens inademing en uitademing apart ingesteld. Het apparaat herkent het wanneer de patiënt inademt en uitademt. Dit kan van toepassing zijn wanneer u niet alleen ademstilstanden heeft, maar waarbij u s nachts ook te weinig afvalstoffen kunt uitademen. BIPAP ondersteunt u bij het ademhalen.

Waar vindt de behandeling met neus- of gezichtsmasker plaats?

Het slaapcentrum van CWZ Nijmegen is ervaren in het onderzoeken en behandelen van uw slaapproblemen. KNO-artsen, longartsen, neurologen en klinisch psychologen werken binnen het Slaapcentrum CWZ Nijmegen veel samen en hebben regelmatig overleg met elkaar.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.