Niet ingedaalde zaadbal operatie

Tijdens deze operatie verplaatst de arts een niet ingedaalde zaadbal naar de balzak.

Bij sommige jongens is de zaadbal in de buik of het lieskanaal blijven zitten. Voor de vruchtbaarheid is het belangrijk dat deze wordt verplaatst naar de balzak.

De arts probeert eerst van buitenaf de niet ingedaalde zaadbal zachtjes in de balzak te duwen. Lukt dit niet en is de zaadbal na 6 maanden nog steeds niet ingedaald? Dan is er een operatie nodig. De medische naam voor deze ingreep is orchidopexie. Wanneer het niet duidelijk is waar de zaadbal zit, zal de arts eerst een echografie of een kijkoperatie doen.

Toon meer

Hoe verloopt een operatie bij een niet ingedaalde zaadbal?

De operatie bij een niet ingedaalde zaadbal gebeurt onder narcose. Hiervoor moet uw zoon in een kapje blazen zodat hij in slaap valt. Soms krijgt hij een prikje in zijn arm. Zodra uw zoon slaapt maakt de arts een sneetje in de lies en een sneetje in de balzak. Daarna verplaatst hij de zaadbal van het lieskanaal naar de balzak. Als de arts tijdens de operatie een liesbreuk tegen komt, verhelpt hij dat meteen. De wondjes in de lies en de balzak hecht de arts met oplosbare hechtingen. De operatie duurt ongeveer drie kwartier.

Waar gebeurt de operatie bij een niet ingedaalde zaadbal?

Deze operatie vindt plaats in dagbehandeling op de operatiekamer.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.