Hoe verloopt de stimulatie achterhoofdzenuw bij chronische clusterhoofdpijn?
De arts implanteert de kleine neurostimulator onderhuids, aan de achterkant van het hoofd vlak bij de achterhoofdzenuw. Deze verbindt hij met een batterij die onderhuids in de bil of buik geplaatst is. Na implantatie wordt de zenuw gestimuleerd met hoge of lage elektrische stimulatie.
Resultaten
In een groot onderzoek in verschillende landen is de werkzaamheid en veiligheid van achterhoofdzenuwstimulatie onderzocht bij patiënten bij wie aanvallen van chronische clusterhoofdpijn niet voorkomen konden worden, ondanks verschillende behandelpogingen met medicatie. Dit onderzoek gebeurde in Nederland onder leiding van professor Michel Ferrari, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het onderzoek liet zien dat binnen een paar weken de frequentie en ernst van de aanvallen drastisch afnamen. Sommige patiënten werden zelfs aanvalsvrij. Met een individueel geoptimaliseerd stimulatieprotocol hield de verbetering jaren aan. De behandeling werd goed verdragen. Meer dan 90% van de patiënten was zeer tevreden en zou de behandeling aan andere patiënten aanbevelen. Het kan dagen, weken of zelfs maanden duren voordat u weet of de behandeling bij u helpt.
Waar vindt de stimulatie achterhoofdzenuw bij chronische clusterhoofdpijn plaats?
De neurostimulator wordt tijdens een operatie onder volledige narcose ingebracht. Daarna wordt deze zo geprogrammeerd, dat de behandeling u een zo optimaal mogelijke pijnverlichting van uw symptomen zal geven.
Waarom naar CWZ voor stimulatie achterhoofdzenuw bij chronische clusterhoofdpijn?
De diagnose en behandeling van patiënten met chronische clusterhoofdpijn en de uitvoering en controle van achterhoofdzenuwstimulatie vereisen specifieke deskundigheid. Om deze reden is besloten dat slechts enkele, nauw samenwerkende, centra de therapie in Nederland mogen geven, waaronder het centrum voor hoofd- en aangezichtspijn in CWZ.
Radboudumc en CWZ hebben de handen ineen geslagen om deze zorg gecentraliseerd aan te bieden. De kracht zit met name in de multidisciplinaire samenwerking tussen de afdelingen neurologie in CWZ, en neurochirurgie en pijngeneeskunde van het Radboudumc en CWZ. Elke patiënt wordt in een gezamenlijke bespreking met alle betrokken specialisten besproken waarna een patiëntspecifiek behandelplan wordt gemaakt. Zo heeft CWZ alle behandeltechnieken in huis. Zo worden patiënten steeds begeleid door een vast team van zorgprofessionals én worden hun behandelingen voor clusterhoofdpijn met maatwerk aangeboden. Dit is uniek in Nederland.