Hoe verloopt de ontspannings- en mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren?
- In overleg met jou en je ouders beslist de psycholoog of je start met de ontspanningstraining, de mindfulnesstraining of allebei.
- Samen met de psycholoog onderzoeken jij en je ouders welke klachten of situaties spanning oproepen. En waar je die spanning voelt in je lichaam.
- Je leert spanning eerder te herkennen en kunt deze verminderen met behulp van de ontspanningsoefeningen.
- Er zijn drie soorten ontspanningsoefeningen: oefeningen gericht op de ademhaling, oefeningen gericht op spierontspanning en oefeningen met behulp van geleide fantasie.
- Bij de mindfulnesstraining leer je om minder te leven op de 'automatische piloot'. Je leert bewuster in het leven te staan.
- Daarnaast leer je om vriendelijk naar jezelf te kijken en jezelf niet te veroordelen over bepaalde gevoelens en gedachten die je hebt.
- Naarmate je de oefeningen vaker doet, lukt het je steeds gemakkelijker om controle te krijgen over de spanning in je lichaam.
- Daarom is het bij de ontspanningstraining én de mindfulnesstraining belangrijk om thuis regelmatig te oefenen.
- Hoeveel afspraken jij nodig hebt, is wisselend en afhankelijk van het behandeldoel. Meestal zijn er ongeveer 4 tot 8 afspraken nodig. Daarnaast kunnen er oudergesprekken zijn.
Waar vindt de ontspannings- en mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren plaats?
De ontspannings- en mindfulnesstraining wordt gegeven op de afdeling medische psychologie.