Operatie

Een operatie is een chirurgische ingreep.

In CWZ doen we erg veel verschillende operaties. Bij een operatie maakt de chirurg een of meerdere sneeën om te kunnen opereren. Soms kan de operatie ook worden gedaan door maar drie kleine gaatjes te maken. Dit wordt een kijkoperatie genoemd. 

Een operatie kan gebeuren met plaatselijke verdoving, algehele narcose of plaatselijke narcose. Bij narcose spreken we in CWZ over anesthesie.

Er zijn een aantal fotoreportages beschikbaar.

Toon meer

Thuis regelen vóór uw operatie

Wat neemt u mee bij een operatie en wat niet?

Dit neemt u mee:

  • Voldoende medicijnen die u dagelijks inneemt 
  • Het ingevulde formulier ‘Thuismedicatie kort verblijf’ als u dit heeft gekregen. 
  • Belangrijke papieren
  • Naam en telefoonnummer van 2 contactpersonen die tijdens de opname bereikbaar moeten zijn 
  • Overig: toiletartikelen, lenzendoosje en lenzenvloeistof, lectuur, wijde kleding voor over behandelde arm of been, pantoffels/slippers en ochtendjas.

Dit laat u thuis:
Sieraden en andere kostbaarheden. Deze moeten voor de ingreep af. Het is niet veilig om ze op de afdeling achter te laten.

Wat mag niet mee in de operatiekamer?

  • Uw sieraden: horloge, ringen, armbanden en piercings
  • Uw contactlenzen of bril
  • Uw Gebitsprothese

Eten of drinken vóór de operatie (nuchter zijn)

Operatie in de ochtend
Voor een operatie is het heel belangrijk dat u nuchter bent. Als u niet nuchter bent, is het mogelijk dat er voedsel uit de maag in de longen terecht komt als u onder narcose gaat.

Nuchter zijn houdt in:

  • 6 uur vóór u onder narcose gaat, mag u niet meer eten
  • 2 uur vóór u onder narcose gaat, mag u niet meer drinken.
  • Vanaf het moment dat u niet meer mag eten, mag u alleen nog heldere vloeistoffen drinken. Dat wil zeggen thee, water en limonade. Koffie mag ook. Maar geen melkproducten.

Meestal weet u niet precies hoe laat u opgenomen wordt. Wel weet u de opname tijd. Houdt u deze tijd aan als operatie tijd. Bijvoorbeeld:

U wordt om 8.00 uur opgenomen:

  • u mag tot 2.00 uur de nacht van tevoren nog eten, daarna niet meer
  • u mag tot 6.00 uur ’s ochtends nog heldere vloeistoffen drinken
  • u mag vanaf 6.00 uur niets meer eten en drinken

U wordt om 12.00 uur opgenomen:

  • u mag tot 6.00 uur ’s ochtends nog eten, daarna niet meer
  • u mag tot 10.00 uur nog heldere vloeistoffen drinken
  • u mag vanaf 10.00 uur niets meer eten en drinken.

Gebruik geneesmiddelen vóór de operatie

Vertel vooraf aan de dokter welke medicijnen u gebruikt. Neem deze dus mee of vraag de apotheek om een medicatieoverzicht. Bespreek ook met de behandelend arts en anesthesioloog of u medicijnen mag gebruiken op de dag van opname. Dit geldt met name voor anti-stollingsmedicijnen en medicijnen voor diabetes. Zorg dat u paracetamol 500 mg in huis heeft voor na de ingreep.

Begeleiding en bezoek

U bent misschien nog niet helemaal hersteld als u naar huis gaat. Zorg dus dat u 24 uur lang iemand in huis heeft die u kan helpen.

Regel vervoer naar huis

Regel vooraf het vervoer naar huis. De behandeling kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Daardoor kan zelf terugrijden per auto of fiets onverantwoord zijn. Reizen per openbaar vervoer raden we af. Nog een advies: laat de persoon die u komt ophalen een rolstoel pakken bij de hoofdingang. Dan hoeft u niet naar de auto te lopen.

Operatie met algehele narcose

Een operatie met algehele narcose gebeurt op de klinische operatieafdeling. Vaak zijn dit grotere operaties. U wordt opgenomen op een verpleegafdeling.

Operatie met plaatselijke verdoving

Een operatie met plaatselijke verdoving kan gebeuren op de polikliniek, behandelcentrum dagkliniek en de kinderdagunit.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.