Palliatieve behandeling bij prostaatkanker

Behandelingen voor mensen die niet meer beter worden, omdat zij prostaatkanker hebben. 

Het gaat om de zorg in de laatste levensfase voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, maar ook voor familie en naasten van deze mensen. Bij prostaatkanker bestaan er verschillende soorten palliatieve behandelingen. 

 

Hormoonbehandeling

Bij hormoontherapie zet de arts de aanmaak van het hormoon testosteron stop. Hiermee voorkomt hij dat nieuwe kankercellen ontstaan of groeien.

Bestraling

Kankercellen kunnen niet goed tegen straling. Door de kankercellen te bestralen gaan zij dood of wordt de groei geremd. Bestraling bij een palliatieve behandeling is bedoeld om klachten van de prostaatkanker te verminderen. Dit kan op twee manieren:

  • Bestraling van pijnlijke uitzaaiingen in de botten om de pijn te verminderen.
  • Bestraling van de prostaat zelf om pijn- of plasklachten of om bloedverlies door de prostaatkanker te verminderen.

Chemotherapie

Is de kanker niet meer te genezen? Dan kan de chemotherapie soms helpen om de ziekte te remmen en/of uw klachten te verminderen. De bedoeling is om zo uw kwaliteit van leven te verbeteren. Wanneer er meer bijwerkingen zijn dan dat iemand er baat bij heeft, is het beter de therapie te wijzigen of te staken.

Waar gebeurt palliatieve behandeling van prostaatkanker?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.