Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) behandeling

Behandeling om de klachten van patello femoraal pijnsyndroom (PFPS) te verminderen of weg te nemen. 

Bij het patello femoraal pijnsyndroom heeft u pijn aan de knie, rond de knieschijf (patella). PFPS kan op verschillende manieren behandeld worden. 

Soorten behandelingen

De volgende behandeling kan de klachten van patello femoraal pijnsyndroom (PFPS) verminderen of wegnemen:

  • Relatieve rust en pijnstillers. De activiteiten die de klachten uitlokken moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Daarnaast kunnen koelen en NSAID’s (pijnstillers die ook een ontstekingsremmende werking hebben) de klachten verminderen. U kunt het zadel van de fiets hoger zetten om de pijn van de knieschijf te verminderen. Fietsen op licht verzet werkt beter dan zwaar verzet.
  • Oefeningen. De bovenbeenspieren (met name het deel aan de binnenzijde) zijn van belang voor de sporing van de knieschijf. Dit betekent dat de spieren de knieschijf op de juiste plek houden tijdens het strekken van de knie. Het is dan ook belangrijk dat u deze groep spieren goed traint.

Combinatie

Vaak worden beide behandelingen gecombineerd. Het is belangrijk te beseffen dat de pijn vervelend is, maar onschuldig. Er ontstaat geen schade van de knie op termijn. U mag dus gerust de knie gebruiken ondanks dat u last heeft. Het dragen van een sportbrace om de knie is zinvol bij sportactiviteiten waarbij de knie overstrekt. Door een verkeerd looppatroon (met overstrekken van de knie) kunnen de klachten aanhouden. In dat geval is, bij sport- of dagelijkse activiteiten, fysiotherapie verstandig om dit patroon te corrigeren.

Over het algemeen is de behandeling altijd conservatief (niet operatief). Een enkele keer zal er gekozen worden voor een operatieve behandeling. Dit zal de chirurg dan verder met u bespreken.

Waarom naar CWZ met patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)?

CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor patellofemorale klachten. Patiënten uit het hele land worden doorverwezen naar de orthopedisch chirurgen van CWZ. Zij zijn zeer ervaren in zowel conservatieve (niet operatieve) als operatieve behandeling van patellofemorale klachten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.