Hoe verloopt pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Natuurlijke methoden om de pijn te verlichten:
- ademhalings- en ontspanningsoefeningen
- weeën ‘weg zuchten’
- warme douche of warm bad nemen
Pijnbestrijding met medicijnen:
- infuus met remifentanil
- ruggenprik
Bij pijnbestrijding met medicijnen moet de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten gehouden worden. Uw hartslag, bloeddruk en ademhaling worden daarom voortdurend gecontroleerd, net als de conditie van het kind. Hiervoor is speciale apparatuur nodig en daarom moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
Wanneer pijnbestrijding tijdens de bevalling?
In overleg met de verloskundige of gynaecoloog beslist u of u een pijnbehandeling wilt of niet tijdens de bevalling.
Enkele feiten over weeën en pijn
- Je lichaam maakt pijnstillers aan: ‘baringspijn’ (de pijn van weeën) is bijzonder, want je hebt die pijn alleen als je bevalt. Aan de pijn merk je dat de bevalling gaat beginnen. Daardoor weet je dat je een veilige, rustige plek moet gaan zoeken. En hulp. Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelfpijnstillers aan te maken? Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt.
- De pijn komt in golven: baringspijn wordt veroorzaakt door weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik en/of rug. De pijn is niet steeds even erg.
- Aan het begin van je bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zo veel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte erg pijn kunnen doen. Als je kindje geboren is, houden de weeën op en heb je geen pijn meer. Je hebt alleen nog een paar lichte krampen om de placenta los te maken.
Tips om met weeën om te gaan
- Zoek afleiding: let nog niet te veel op de pijn in het begin.
- Probeer houdingen uit: als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijker om je te ontspannen.
- Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt: warmte helpt om te ontspannen.
- Tel af: elke wee is er eentje minder. Denk positief.
- Concentreer je op je ademhaling: als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn.
- Laat je masseren (of juist niet). Een massage van je onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden.
Waar vindt pijnbestrijding bij bevalling plaats?
- Pijnbestrijding met medicijnen gebeurt op de afdeling verloskunde van CWZ.
- Pijnbestrijding door middel van een ruggenprik wordt verzorgd door anesthesie.