Psycho-educatie voor kinderen en jongeren

Psycho-educatie is het geven van informatie aan kinderen/jongeren en hun ouders over het ziektebeeld.

Het doel is het vergroten van de kennis en de vaardigheden van de ouders en hun kind. Zo leren zij omgaan met het ziektebeeld en krijgt het kind meer controle over zijn/haar leven. Psycho-educatie wordt in elke behandeling toegepast.

Hoe verloopt psycho-educatie voor kinderen en jongeren?

  • Psycho-educatie start meestal tijdens het intakegesprek of tijdens de eerste behandelsessie. 
  • Jij en je ouders krijgen informatie over het ziektebeeld, mogelijke oorzaken, instandhoudende factoren en gevolgen. Hierbij besteden we specifiek aandacht aan de samenhang tussen psychische en lichamelijke klachten. 
  • Jij en je ouders krijgen informatie en advies over de mogelijkheden om met het ziektebeeld om te gaan of het te overwinnen. 
  • Soms krijg je schriftelijke informatie mee over het ziektebeeld en de omgangswijze hiermee. 
  • Jij en je ouders krijgen informatie over de overige behandelmogelijkheden.
  • In de loop van de behandeling vindt steeds opnieuw psycho-educatie plaats als dat nodig is.
  • Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen of om te reageren op de informatie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.