Hoe verloopt een epidurale ruggenprik bij een bevalling?
Vóór de behandeling
Voordat u de ruggenprik krijgt maken we een hartfilmpje van de baby om te zien of de baby in goede conditie is. Er wordt een infuus geplaatst voor extra vocht, plakkertjes op de borst om uw hartslag te meten en een klemmetje op een vinger om uw zuurstofgehalte te meten.
De ruggenprik
Voor de prik moet u gaan zitten of op een zij gaan liggen. De anesthesioloog vraagt u uw rug bol te maken. De plek op uw rug waar geprikt wordt, wordt gedesinfecteerd en verdoofd. De anesthesioloog prikt tussen uw wervels. Als de naald op de juiste plaats zit, wordt een heel dun slangetje (catheter) in de epidurale ruimte ingebracht. In die ruimte liggen de zenuwen die pijnprikkels vanuit de baarmoeder en de bekkenbodem naar het centrale zenuwstelsel geleiden.
De prik van een epiduraalnaald duurt niet lang en wordt over het algemeen niet als erg pijnlijk ervaren. Het is belangrijk om tijdens de prik zo stil mogelijk te blijven zitten of liggen. Zodra de catheter in goede positie is gebracht kunt u zich weer vrij bewegen. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de prik werkt. De conditie van moeder en kind worden voortdurend in de gaten gehouden.
Volledige pijnstilling, zowel tijdens de ontsluitingsfase als tijdens het persen, is mogelijk. Soms wordt ´de top van de wee´ nog als drukkend of licht onaangenaam ervaren.
Effect van de behandeling
De epidurale pijnblokkade kan bij 1-5% van de moeders onvoldoende resultaat geven. Aanpassingen aan katheter of verdovingsvloeistof zijn dan nodig. Soms wordt opnieuw geprikt. Als dit niet kan en de epidurale catheter geeft onvoldoende resultaat, dan wordt er gezocht naar alternatieve pijnstillingsvormen.
Waar vindt een epidurale ruggenprik bij een bevalling plaats?
Het plaatsen van een epidurale catheter in de rug is een vaardigheid die uitgevoerd wordt door de anesthesioloog. De anesthesioloog komt voor de ruggenprik meestal naar de verloskamers toe. In sommige gevallen moet u even op de anesthesioloog wachten.