Schouderprothese

Een kunstgewricht kan ervoor zorgen dat de schouder weer goed kan bewegen.

Als uw schouder erg versleten is door artrose, kan het nodig zijn om het versleten deel te vervangen door een prothese. Er zijn verschillende soorten protheses.

Hoe verloopt het plaatsen van een schouderprothese?

In CWZ worden er 3 verschillende schouderprothesen gebruikt. U krijgt de prothese die bij uw klachten past.  Alle operaties duren ongeveer 60 -90 minuten.

De halve (hemi) schouderprothese
Bij deze operatie vervangt de orthopedisch chirurg de  schouderkop door een metalen nieuwe kop. Deze kop is bevestigd op een steel die voor een deel in de arm geplaatst wordt. Uw spieren en pezen rondom de schouder moeten hiervoor intact zijn en goed werken.

Resurfacingprothese
Soms kan ook alleen een deel van de schouderkop vervangen worden. Dit heet de resurfacingprothese. Bij deze operatie verwijdert de orthopedisch chirurg het beschadigde kraakbeen van de schouderkop. Het verwijderde deel wordt vervangen door een bolvormige metalen overdekking. De schouderkom wordt niet vervangen.

De omgekeerde schouderprothese
Als u ook een onherstelbare scheur in uw pees heeft, kiest de orthopedisch chirurg voor deze schouderprothese. Dit is een aangepast type prothese waarbij de delen omgekeerd geplaatst worden. Dat wil zeggen: een bol op de plaats van de kom en een kom op de plaats van de originele schouderkop. De prothese werkt dan met behulp van de kracht van de grote schouderspier. Hierdoor wordt een deel van de kracht en functie hersteld terwijl de oorspronkelijke pezen van de schouder er niet meer zijn.

 

Revalidatie
Meestal kunt u ongeveer 2 dagen na de operatie weer naar huis. Hier gaat u verder met revalideren. U krijgt ongeveer 4 weken een draagband (een soort stevige mitella). Na ongeveer 6 weken mag u weer autorijden en fietsen. Als u zittend werk doet, kunt u vaak na 6 weken weer starten. Als u zwaarder werk doet, kunt u weer na ongeveer 8 weken beginnen. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts bespreekt met u uw persoonlijke situatie. 

 

Waar vindt het aanbrengen van een schouderprothese plaats?

U wordt behandeld door een orthopedisch chirurg die schouderexpert is. 

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.