Slokdarmstent plaatsen

Een slokdarmstent is een flexibel buisje, dat tijdens een endoscopisch onderzoek wordt ingebracht.

De ingreep kan nodig zijn als er nauwelijks of geen doorgang van voeding meer mogelijk is via de slokdarm.

Hoe verloopt het plaatsen van een slokdarmstent?

Vóór de behandeling krijgt u een drankje dat schuimvorming in de maag tegen gaat. Zo kan de arts beter kijken in uw maag. Uw keel wordt verdoofd met een spray waardoor u heel weinig voelt van de behandeling. Ook krijgt u een roesje (sedatie) waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent.

Vervolgens krijgt u een endoscoop via uw mond in uw keel. Een endoscoop is een buigzame slang van een paar millimeter dik. U kunt ondertussen gewoon doorademen. De arts brengt via de slang lucht in de maag om een beter zicht te krijgen. U kunt deze lucht wat opboeren. Ook ontstaat er hierdoor vaak een opgezet gevoel in de bovenbuik.

Via de endoscoop wordt een dunne draad ingebracht, een zogenaamde voerdraad. Via deze voerdraad wordt het samengevouwen buisje ingebracht en met behulp van röntgendoorlichting op de juiste plaats gelegd. Na het uitvouwen van dit buisje wordt de draad verwijderd.

De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Waar vindt het aanbrengen van een slokdarmstent plaats?

Het plaatsen van een slokdarmstent gebeurt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.