Sondevoeding

Sondevoeding is dunne, vloeibare voeding die via een flexibel slangetje in de maag of de darm komt.

Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het kan uw normale dagelijkse eten en drinken geheel vervangen, maar het kan ook een aanvulling zijn op uw eten en drinken.

Er bestaan meerdere soorten sondevoeding. Voor iedereen is er dus wel een geschikte voeding.  De diëtist bekijkt welke voeding voor u het beste is. Omdat de sondevoeding direct in het maagdarmkanaal komt, ruikt en proeft u deze voeding niet. Alleen als u een beetje voeding opboert, kunt u de enigszins melkachtige smaak proeven en/of ruiken.

Waarom sondevoeding?

Ziekte, een behandeling of een operatie kunnen ervoor zorgen dat het niet lukt om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen via de gewone voeding. Dit kan leiden tot ondervoeding.  Ondervoeding kan een afname betekenen van de algehele conditie. Dit leidt onder andere tot een verminderd afweersysteem en/of vertraagde wondgenezing. Uw lichaam reageert minder goed op de behandeling, waardoor het herstel langer kan duren of kan zorgen voor een langere opname in het ziekenhuis. Sondevoeding kan voorkomen dat u teveel ongewenst gewicht verliest en daardoor een slechtere voedingstoestand krijgt.  Bent u al  in een mindere voedingstoestand door ongewenst gewichtsverlies, dan zult u dankzij de sondevoeding makkelijker op krachten komen. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang u sondevoeding krijgt. Sondevoeding kan tijdelijk maar ook blijvend zijn. Dat ligt aan de reden waarom u sondevoeding nodig hebt. Afhankelijk van de indicatie voor de sondevoeding kan of mag u naast sondevoeding gewoon eten en drinken.

Toon meer

Hoe verloopt het toedienen van sondevoeding?

Er zijn verschillende soorten sondes, de arts bepaalt welke sonde het meest geschikt is.
Een sonde is een dun, flexibel slangetje dat via uw neus, keel en slokdarm naar uw maag of dunne darm loopt of de sonde loopt via de buikwand direct in de maag of dunne darm. Door dit slangetje krijgt u sondevoeding toegediend. Aan het uiteinde van het slangetje zitten gaatjes waardoor de voeding de maag of dunne darm instroomt.
Als u een sonde via de neus heeft, zult u in het begin de sonde wel voelen bij het slikken, maar dit gevoel went. Het kan prettig zijn om extra te drinken, een waterijsje te nemen  of keelsnoepjes te gebruiken om het gevoel in de keel te verzachten (mits toegestaan).

2 manieren van toedienen sondevoeding

Sondevoeding via de sonde kan op twee verschillende manieren worden toegediend.

  1. In een aantal porties over de dag. Bij porties gaat het meestal om 5-6 porties op vaste tijdstippen.
  2. Druppelsgewijs via een voedingspomp. Via een voedingspomp kunt u voeding gedurende 24 uur krijgen of een gedeelte hiervan.

De diëtist en voedingsverpleegkundige overleggen met u wat de meest geschikte en gewenste manier voor u is.
De onderstaande videos geven een illustratie van sondevoeding via een pomp en porties toedienen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.