Spreidbroekje

Hulpmiddel om het heupgewricht goed te laten ontwikkelen. 

Een spreidbroekje wordt gebruikt bij baby’s met heupdysplasie.

Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven. Hierdoor wordt de heupkop op de juiste plaats in de heupkom gebracht. Zo wordt het gewricht aangemoedigd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Toon meer

Hoe verloopt de behandeling met een spreidbroekje?

Na het vaststellen van de diagnose wordt een spreidbroekje aangemeten. Dit doet de instrumentmaker.

Het is belangrijk dat het broekje dag en nacht wordt gedragen. Het mag wel even uit tijdens het in bad doen en tijdens het aan- en uitkleden. Als het goed is heeft uw kind geen last van het spreidbroekje. Als dat wel het geval is, moet u contact opnemen met de orthopeed of instrumentmaker.

Meestal duurt de behandeling met een spreidbroekje 4 tot 6 maanden. Na 12 weken zal de orthopeed uw kind op de polikliniek controleren. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te beoordelen of het gewricht zich meer ontwikkeld heeft. Dan wordt ook besloten of het nodig is om het spreidbroekje wat langer te dragen. Wanneer de arts de heupafwijking pas na een half jaar ontdekt, duurt de behandeling vaak langer.

Waar vindt de behandeling met een spreidbroekje plaats?

Uw kind is onder behandeling van orthopedie. De instrumentmaker meet het broekje aan.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.