Syringomyelie operatie

Een operatie om holtevorming in het halsmerg te verhelpen. 

Er kunnen zich holtes vormen in het ruggenmerg van de halswervelkolom. Dit kan zich uitbreiden naar beneden. Zelfs tot het uiteinde van het ruggenmerg ter hoogte van de eerste lendenwervel.

Hoe verloopt een operatie bij syringomyelie?

Bij een syringomyelie worden twee behandelingen gedaan:

  • Ten eerste het opheffen van de beknelling en vrijmaken van de ruimtes rond het bovenste deel van het halsmerg. Bij deze operatieve behandeling verruimt de chirurg het achterhoofdsgat naar achteren toe. Daarna opent de arts het harde hersenvlies. Nadat de verklevingen rond de punt van de kleine hersenen zijn opgeheven en deze eventueel zijn verkleind, sluit de arts het hersenvlies.
  • Ten tweede drainage (afvoeren) van de syrinx of holte zelf. Nadat de chirurg het ruggenmerg heeft vrijgelegd, kan hij of zij aan de achterzijde door een klein sneetje de holte open maken. Door dit sneetje kan de arts een drain (buisje) in de holte leggen. Via de drain kan het vocht worden afgevoerd naar de ruimte rond het ruggenmerg of eventueel een andere ruimte zoals de borstholte.

Resultaten
Deze behandeling heeft niet altijd het gewenste resultaat. Soms kan het proces tot staan worden gebracht, soms treedt enige verbetering op, maar we zien ook weleens verslechtering. Het resultaat is niet altijd te voorspellen. Vooral de behandeling met alleen de drain kan tegenvallen. Het slangetje kan gemakkelijk verstopt raken of uit de holte schuiven. Ook als de behandeling wel goed gelukt is, kunt u na een tijdje toch weer last krijgen.

Waar vindt een operatie bij syringomyelie plaats?

Een operatie bij syringomyelie wordt gedaan op de OK (operatiekamer).

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.