Systeemtherapie huidziekten

Bij deze behandeling van huidziekten komt het medicijn in het hele lichaam terecht.

Huidaandoeningen worden meestal uitwendig behandeld met bijvoorbeeld crèmes, zalven of lotions. Als deze niet voldoende werken en er is sprake van een ernstige vorm, dan kan de patiënt kiezen voor een ‘systemische’ behandeling met tabletten, injectie of infuus.

Hoe verloopt systeemtherapie bij huidziekten?

Er zijn verschillende soorten systeemtherapie. Het medicijn wordt via de mond ingenomen of in het lichaam gebracht met behulp van een injectie of een infuus. De arts bespreekt met u welke vorm voor u het meest geschikt is.

  • Fumaarzuur: wordt gebruikt voor de behandeling bij psoriasis als andere middelen of lichttherapie niet werkzaam zijn. U kunt het middel in de vorm van tabletten innemen. 
  • Roaccutane: wordt gebruikt bij ernstige vormen van acne die niet door andere behandelingen verholpen konden worden. 
  • Methotrexaat: wordt gebruikt voor behandeling van ernstige vormen van psoriasis. U krijgt het in de vorm van tabletten. 
  • Acitretine: dit middel is bedoeld voor mensen met ernstige huidafwijkingen, zoals psoriasis, ichthyosis, lichen planus en nog een aantal (zeldzame) huidziekten. 
  • Toctino: wordt gebruikt bij mensen met ernstig chronisch handeczeem waarbij behandeling met andere crèmes en zalven niet werkzaam zijn. 
  • Plaquenil: wordt gebruikt bij bepaalde huidaandoeningen zoals lupus erythematodes, zonlichtovergevoeligheid, granuloma annulare en nog een aantal andere huidaandoeningen.

Waar vindt systeemtherapie plaats?

Systeemtherapie gebeurt op de afdeling dermatologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.